Плевнелиев: Германия трябва да води Европа

Плевнелиев: Германия трябва да води Европа
„От времето на Конрад Аденауер Германия има исторически ангажимент към европейското единство“, подчерта Плевнелиев. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България подкрепя идеята Германия да поеме водещата роля в Европа, както и идеята за по-твърд курс към икономии в европейски мащаб.

Това заяви президентът на България Росен Плевнелиев пред „Файненшъл таймс - Дойчланд“, предаде БНР.

„Аз съм сто процента убеден, че Германия ще ни отведе към една по-силна Европа“, казва още президентът.

Според него вижданията на канцлера Ангела Меркел за стабилност трябва да се превърнат в най-висок приоритет за цяла Европа.

При това икономиите не трябва да възпрепятстват растежа. Това означава, че обществените средства трябва да се използват за инвестиции, а не за други цели.

„Бъдещото поколение също трябва да може да финансира своите приоритети... Меркел може да разчита на държавите – членки на ЕС, от Източна Европа. В Южна Европа много политици и граждани намират изискванията за икономии за твърде тежки“, допълни Плевнелиев.

„От времето на Конрад Аденауер Германия има исторически ангажимент към европейското единство“, подчерта той.

Плевнелиев смята, че България може да послужи за пример на обхванатата от криза Гърция. Той мисли, че е възможно радикално намаляване на задълженията на тази страна.

„Преди десет години общата задлъжнялост на България бе достигнала 100 процента от БВП, днес задълженията на страната са 16% от БВП“, припомня Плевнелиев.

В края на 90-те години на миналия век общата задлъжнялост на Гърция също е била малко над 100 процента от БВП, но днес вече е достигнала 170% от брутния й вътрешен продукт, казва още държавният глава на България.

„Файненшъл таймс - Дойчланд“ пояснява, че БВП на глава от населението в Гърция е почти два и половина пъти по-висок в сравнение със съседната й България, която влезе в ЕС през 2007 г. Двете държави са сравними като население: България – 7.5 млн., Гърция – 11 млн.

„В нашата страна драматично бързо и много беше приватизирано. В Гърция трябва в кратък срок да бъдат съкратени 100 000 работни места. У нас не само че бяха съкратени 100 000 работни места в строителния бранш, но също така и 15 000 в обществения сектор“, заяви още Росен Плевнелиев.

#България #Германия #Росен Плевнелиев #ЕС #президент #Ангела Меркел #канцлер #Източна Европа #Южна Европа #Конрад Аденауер #Гърция #криза #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"