Цацаров: Случаите на незаконно преминаване на границата да се разглеждат конкретно

Цацаров: Случаите на незаконно преминаване на границата да се разглеждат конкретно
Според Цацаров „повечето случаи са на хора, които търсят закрила и начин на устройване за по-нормален живот“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ще препоръчам на прокурорите да разглеждат случаите на незаконно преминаване на границата на България конкретно и да се преценява кога има ниска степен на обществена опасност“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който участва в тактическия оперативен щаб, създаден в Елхово, предава „Стандарт“.

„Досега всички, които преминават границата, са подвеждани под наказателна отговорност за преминаване на границата, въпреки че повечето от тях са сирийци, които бягат от конфликта в държавата си“, коментира Цацаров.

Според него „повечето случаи са на хора, които търсят закрила и начин на устройване за по-нормален живот“.

„Идеята е да се въведе едно променено мислене, което, надявам се, да бъде възприето от органите на съдебната власт, което да отчита конкретните особености на случаите“, добави главният прокурор.

По думите му досега нито веднъж не се е прилагал чл. 9, ал. 2 от Наказателния кодекс, който гласи, че не е престъпление деяние, което има ниска степен на обществена опасност.

„Това означава, че не се налага да се прилага досегашната практика, при която се образуват досъдебни производства за всяко незаконно преминаване на границата“, посочи Цацаров.

„До две седмици временният разпределителен център в Елхово ще започне да действа“, обяви министърът на вътрешните работи министър Цветлин Йовчев след заседанието на тактическия оперативен щаб.

Той добави, че се търсят още 2000 места за бежанци, предава БНР.

#Сирия #България #бежанци #граница #Сотир Цацаров #Елхово #настаняване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници