Райна Кабаиванска: Времената се промениха, трябва да се борим за операта и за младите

Райна Кабаиванска: Времената се промениха, трябва да се борим за операта и за младите
Райна Кабаиванска. Снимка: www.razkritia.com
A A+ A++ A

Пеенето не е фантазия. Пеенето е преди всичко учене, каза оперната прима Райна Кабаиванска, която представи 13-ия си Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет, предаде БГНЕС.

„Виждам, че резултатите идват и държат фронта във времето. Не са кариери за една година, които бляскат като метеори и после угасват, а продължават години и години“, каза световноизвестната оперна певица, чиято кариера продължава вече 55 години, макар сама да признава, че „от срам не пее повече“.

„Пеенето е един сложен процес. За да се задържиш на сцената днес е още по-сложно, защото операта не е това, което беше едно време“, обясни Кабаиванска.

Тя помни младите си години през 1960 г., когато е започнала да пее в Италия. Тогава е имало само едно радио.

„Слушахме само него, много опера и симфонична музика. После с телевизията нещата се промениха, а сега с компютрите окончателно. Така че да се борим за операта, да се борим за младите, за да могат тези млади хора да стъпят на сцена. Те вече са стотици хиляди и ние трябва да сме конкурентоспособни“, подчерта примата.

„На конкурс се явяват минимум по 400 души. Ето защо качеството трябва да е много, много високо, за това трябва да се борим. Стипендиите ги давам на деца, които според мен имат шанс да направят кариера. Световният пазар, който е една грозна дума, е толкова широк, че трябва да се поддържат тези, които имат заряд и талант. Това е най-важната дума в моя речник. Да имаш талант значи инстинкт, глас и даже външност“, коментира тя.

Кабаиванска признава, че самата тя се учи постоянно от учениците си. За нея най-важното за един преподавател е да има поглед, да забележи веднага къде има талант и да не дава излишни илюзии, в които младите до гроб ще вярват.

Прослушването за майсторския клас на Райна Кабаиванска се проведе на 5 септември и на него бяха избрани 9 активни участници и двама курсисти. Седем от тях са българи, а останалите са от Италия, Корея и Сърбия.

Всички те ще се обучават при Райна Кабаиванска до 16 септември, а на 20 септември най-добрите от тях ще представят галаконцерт със специалното участие на Райна Кабаиванска и оркестъра на Софийската опера и балет. Диригент на концерта ще бъде маестро Найден Тодоров.

И тази година най-добрите участници ще получат стипендия за обучение в Италия. Със специално предимство се ползват българите в майсторския клас.

#Райна Кабаиванска #Кабаиванска #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти

Инбет Казино