"Индъстри Уоч": Членството ни в ЕС ускорява процеса на догонване

"Индъстри Уоч": Членството ни в ЕС ускорява процеса на догонване
Отварянето на българската икономика и членството в Европейския съюз ускориха процеса на догонване не само на европейските доходи, но и на средноевропейските цени, според "Индъстри Уоч". Снимка: profit.bg
A A+ A++ A

Отварянето на българската икономика и членството в Европейския съюз ускориха процеса на догонване не само на европейските доходи, но и на средноевропейските цени, се казва в анализа на "Индъстри Уоч" за актуалните макроикономически развития и предизвикателства пред родната индустрия, предаде БГНЕС.

Икономическата ситуация в Европа леко се подобри през второто тримесечие на годината, но напредъкът е твърде неустойчив за момента. Спрямо първото тримесечие, еврозоната отчита ръст на БВП от 0.3%, а общо 28-те икономики на ЕС – от 0.4%. На годишна основа обаче (спрямо същото тримесечие на 2012 г.) еврозоната все още отчита спад от -0.5%, а ЕС общо има нулев растеж, отбелязват от "Индъстри Уоч".

Негативните очаквания се поддържат и от продължаващия спад на инвестиционната активност (3.5% спрямо предходната година). В същото време, икономиките все още са зависими от правителствените разходи, които продължават да растат с 0.8% за година. Всяка политика на допълнителни икономии ще се отрази в ново свиване на текущото търсене. Повишаване на трудовите разходи вероятно ще продължи.

От началото на 2013 г. има известно съживяване на пазара на труда и увеличаване на търсенето на работна сила, a може да се очаква и (макар и ограничена) мобилност към страните от ЕС след отпадането на ограниченията от 1 януари 2014 г. В глобално отношение може да се очаква общо повишение на енергийните цени при по-сериозно възстановяване на икономиките в САЩ, както и при разширяване на търсенето в новоразвиващите се пазари в Азия и Латинска Америка.

В анализа на "Индъстри Уоч" се посочва, че българската индустрия продължава да е под натиск да въвежда и прилага все по-засилени изисквания на ЕС по отношение на безопасност, условия на работното място, сигурност на продуктите, управление на производствените процеси, замърсяване на околната среда. Съобразяването е свързано както с инвестиционни разходи, така и с увеличение на текущите разходи за производство. Вътрешните цени за крайния потребител все още са по-ниски от тези на редица други, включително съседни, пазари.

#"Индъстри уоч" #БВП #ЕС #САЩ #Латинска Америка #мобилност #разходи #среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници