Стоянович: Заложили сме двоен бюджет за култура през 2014 г.

Стоянович: Заложили сме двоен бюджет за култура през 2014 г.
Стоянович обясни, че е силно амбициран по отношение бюджета за култура. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Заложили сме голямо увеличение, почти двойно, на бюджета за култура за 2014 г.“

Това каза министърът на културата Петър Стоянович в петък, съобщи агенция „Фокус“.

„Заложили сме почти двойно повече от тазгодишните 123 млн. лв. Аз винаги казвам двойно, за да звучи хубаво, почти двойно е. Ако успеем да направим максималното, ще е чудесно. Очаквам неправителствените организации да ни подкрепят“, посочи министърът.

„Аз наследих тазгодишния бюджет отнемайкъде. За археология беше в размер на 500 хил. лв., което е обидно за всичко онова, голямото, което лежи в българските земи. Ще направя всичко възможно този бюджет да се увеличи. Не знам при финансовата стагнация в страната - с колко. Във всички случаи съм силно амбициран. Не искам да вадя само археологията, там са и киното, читалища, книги“, каза още министър Стоянович.

„Образът на културна Европа се вписва логически. Много по-важно е как да изнесем българския културен продукт на големия доста сложен европейски пазар, а и на световния. Не е достатъчно ние да знаем, че имаме талантливи българи. Крайно време е да излезем от географския си регион и да влезем в културния континентален формат. Вчера имахме инициатива на повече от 30 млади български художници, които десетилетия творят в Австрия и те се чувстват колкото европейци, толкова и българи. Въпросът на първо място е доколко се чувстваме европейци. Както казваше Бай Ганьо: „Европейци сме, ама недотам“, обясни министър Петър Стоянович, във връзка с международната конференция „Софийски разговори за Европа“.

#Петър Стоянович #Европа #култура #Бай Ганьо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници