МВР хвана издирвания в Европа Кленовски

МВР хвана издирвания в Европа Кленовски
Стефан Кленовски е един от издирваните в рамките на операция „Шок" за източване на разплащателни сметки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столични криминалисти задържаха издирвания с Европейска заповед за арест Стефан Кленовски, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Върховна касационна прокуратура ще се произнесе по искане на съдебните власти на Италия за екстрадирането на 46-годишния мъж

Операцията на криминалисти от сектор „Издирване" на столичната дирекция е проведена в петък следобед.

Те достигнали до информация, че издирваният с Европейска заповед за арест 46-годишен мъж ще се появи на детско парти в столичен мол.

Веднага били предприети действия по проучване на сградата, както и на мястото, където е организирано тържеството, поставени били секретни постове, за да наблюдават подходите към заведението.

Кленовски бил забелязан още при влизането му в мола. Криминалистите го спрели, легитимирали се и му поискали документ за самоличност.

Личната карта, която той представил се оказала фалшива – с негова снимка и данните от самоличността на 44-годишния му брат.

Последвало задържането му, мъжът не е оказал съпротива и физическа сила спрямо него не е използвана, твърдят от МВР.

Той е отведен в столичното Първо РУП. Материалите по случая са докладвани на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество" в МВР, на Софийска районна прокуратура и Върховна касационна прокуратура.

Стефан Кленовски е един от издирваните в рамките на операция „Шок" за източване на разплащателни сметки.

До този момент е успявал да се укрие от МВР. Той е един от участниците в организираната престъпна група, която от юни 2008 г. координира и поддържа криминална дейност в Италия и други държави, свързана с поставяне на скимиращи устройства, изготвяне на клонирани карти и нерегламентирано теглене на пари.

Кленовски е известен и за разпространение на фалшиви парични знаци. Италия е въвела сигнал в Шенгенската информационна система за международното му издирване с цел арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Трани от юни 2011 година.

Операция „Шок" стартира на 6 юли 2011 г. сутринта на територията на столицата, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас, когато бяха задържани 45 души, припомнят от МВР.

Тя бе реализирана съвместно с евроатлантическите партньори на България – „Европол" и „Сикрет Сървис" и се проведе под ръководството на Върховна касационна прокуратура, в координация с „Европол" и със съдействието на „Сикрет Сървис".

„Международното сътрудничество и съвместните разследващи действия, демонстрирани по време на операция „Шок", доведоха да разбиването на една изключително крупна криминална организация", заяви тогава американският посланик в България Джеймс Уорлик.

„Партньорството между „Европол", европейските служби и „Сикрет сървис" на САЩ изпрати едно категорично послание към организираната престъпност в рамките на операция „Шок", заяви пък Михаел Раушенбах, началник на Департамента за противодействие на измамите с разплащателни средства.

По предварителна оценка нанесените от престъпната група щети се изчисляват на над 15 милиона евро.

#Европейска заповед за арест #Стефан Кленовски #СДВР #операция „Шок" #МВР #Шенгенската информационна система #Италия #Трани #Кюстендил #Пловдив #Пазарджик #Габрово #Стара Загора #Шумен #Варна #Бургас #Европол #Сикрет сървиз #България #Върховна касационна прокуратура #Джеймс Уорлик #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници