Петър Стоянович откри международната конференция „Софийски разговори за Европа”

Петър Стоянович откри международната конференция „Софийски разговори за Европа”
Министърът на културата Петър Стоянович откри международната конференция. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Министърът на културата Петър Стоянович откри международната конференция „Софийски разговори за Европа“ в НДК, предаде агенция „Фокус“.

„Мислех, че форматът ще бъде по-затворен, по-административен, но видях, че това може да се окаже форум, на който да говорим за Европа по един по-различен начин. Много се говори за Европа и за европейската идея, но се казва прекалено малко и рядко се говори искрено. Организаторите ме подканиха да бъде искрен“, посочи министър Стоянович.

„За първи път български градове кандидатстват за европейска столица на културата през 2019 г. Това благородно съревнование дава възможност кметовете да изведат напред своята европейска принадлежност. Трябва да излезем от технократското говорене за Европа“, каза още министърът на културата.

„Един от проблемите, които възникнаха през последните десетилетия на европейски терен, идва от отказа от християнския генезис. Прекалено говорим за прословутото многообразие, но то няма своя стожер. Разчитаме на единството в многообразието.

Европейската култура има много красиви класически камъни, които правят кула, но спойката между тях е малка и понякога липсва“, каза в откриващото си слово министърът.

#Стоянович #НДК #Европа #столица #култура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници