Гърция се отказа от референдум за еврото

Гърция се отказа от референдум за еврото
Гръцкият финансов министър Венизелос (на преден план) пред усмихнатия премиер Папандреу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция се е отказала от плановете си за провеждане на референдум, който заплашваше да потопи еврозоната в тежка криза, съобщи финансовото министерство на страната.

Министърът на финансите Евангелос Венизелос е информирал в телефонен разговор председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря по монетарната политика Оли Рен и германския си колега Волфганг Шойбле за отказа на Атина, предаде „Ройтерс“.

„Венизелос информира своите партньори за решението да не се провежда референдум“, се казва в изявление на финансовото министерство.

В сряда лидерите на Франция и Германия извикаха Папандреу на извънредна среща в Кан. Саркози и Меркел настояли Гърция да се придържа към споразумението за втория спасителен заем от ЕС и МВФ, в противен случай страната рискувала да бъде изключена от еврозоната.

Заради плана си да проведе референдум за спасителния пакет, премиерът на Гърция се конфронтира с някои от членовете на собствения си кабинет.

След като депутатите от ПАСОК Ева Кайли и Елена Панарити заявиха, че няма да гласуват доверие на „правителство, което води страната към гибел", Папандреу  окончателно загуби мнозинството си в парламента.

В четвъртък сутринта гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос и министърът на развитието Михалис Хрисохоидис се обявиха против инициирания от премиера референдум за споразумението за втория спасителен заем, считано за вот „за" или „против" оставането на Гърция в еврозоната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"