Цацаров: До март ще има обвинителен акт за атентата в Сарафово

Цацаров: До март ще има обвинителен акт за атентата в Сарафово
Цацаров изрази намерение обвинителният акт по делото да бъде внесен до март 2014 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Знаем къде са две от лицата, виновни за атентата в Сарафово. За третото лице в момента се провеждат действия за разкриване на самоличността му“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет, съобщи „Фокус“.

„Ако тези лица бъдат предадени на българските власти, те ще бъдат изправени на съд. Ако не бъдат предадени на българските власти, съдебният процес ще трябва да протече в тяхно отсъствие. Прокуратурата не счита за необходимо да използва тези опции в НПК, в които разследването да спира, докато лицата не бъдат лично издирени“, посочи Цацаров.

„Трябва да дадем ясен сигнал, че този тероризъм среща нула толерантност в България и в крайна сметка се наказва, както законът го изисква. Ще използваме всички механизми на международната правна помощ“, каза още главният прокурор.

„За третото лице в момента провеждаме действия, които би следвало да разкрият неговата самоличност. Знаем къде са две от лицата. Те се намират в държава, в която са налице способи на международната правна помощ, по силата на която могат да бъдат поискани, за да бъдат екстрадирани в България. Дали тези молби за екстрадиция ще бъдат удовлетворени, зависи от държавата, в която се намират. Ние ще изправим пред съд не организация, а конкретни лица“, коментира Цацаров.

„Не мога да кажа, че съответните отговори ще бъдат получени в началото или края на месец март. За първи път в историята на международната правна помощ или по-скоро в договора за правна помощ между България и Ливан, имаме изпълнена молба, и то отлично. В българския наказателен процес не може да ти повдигнат обвинение с внасяне на обвинителен акт. Ще има обвинение, когато стане ясно дали лицата могат да бъдат осигурени по съответния ред в България“, обясни главният прокурор.

На въпрос, дали това може да стане до края на годината, главният прокурор отговори, че се полагат такива усилия.

„Имаме два варианта – да водим разследването, да установим, че имаме извършители, които не могат да бъдат изправени пред съд физически, както и неизвестни извършители, и в крайна сметка евентуално да спрем разследването до разкриването на всички“, каза Цацаров.

„Другият вариант е да търсим възможности по международна правна помощ да осигурим поне известните ни лица, за които имаме безспорни доказателства, че са виновни, макар и в качеството си на помагачи. Ако не можем да ги изправим физически, ще ги изправим задочно. Но ще дадем ясен сигнал, че в България такова разследване приключва с присъда“, добави той.

„Президентът получава регулярна информация от мен за това какъв е ходът на разследването с оглед на това, че това разследване касае малко или много националната сигурност. Друг е въпросът, че самото разследване е в ръцете на прокуратурата“, каза главният прокурор.

„Обвинителен акт за атентата в Сарафово ще бъде внесен тогава, когато прокуратурата прецени, че са налице предпоставките за това. Друг е въпросът дали това ще бъде направено. Ако водим разследването заради самото разследване, някак обезсмисляме нещата, защото ще се окаже, че разследването е обслужило част от целите, съвсем различни от това разследване“, посочи Цараво.

„Естествено е това, че разследване се води за това то да стигне до съд. Нашето намерение действително е да стигнем до съд. Обвинителен акт би следвало да бъде внесен в недалечно бъдеще. Под недалечно бъдеще разбирам в първите 3 месеца на следващата година, когато бъдат събрани категорични данни за виновните лица. Когато, освен това, тези виновни лица бъдат поискани по съответния международен ред, защото за поне от две от тях знаем точната самоличност, а в момента и точното местонахождение. За момента извършваме съответните действия, които би следвало по максимален начин да обосноват нашата обвинителна теза. Не сме ги поискали все още“, каза главният прокурор.

#Сотир Цацаров #Сарафово #атентат #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници