Масови протести в Турция заради смъртта на мирен демонстрант

Масови протести в Турция заради смъртта на мирен демонстрант
Турската полиция използва газови гранати срещу демонстрантите Снимка ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Цяла Турция е залята от масови протести заради убийството на мирен демонстрант в провинция Хатай, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА) . По този начин вече стартира втората, „есенна” вълна на масовите протести в страната, чието мото сега е „Ахмет” - в памет на загиналия в резултат на брутална полицейска намеса 22-годишен Ахмет Атакан по време на антивоенна демонстрация в град Антакия в пограничната със Сирия провинция Хатай, пояснява агенция Фокус.

След призивите за протест в социалните медии, в Истанбул полицията затвори парка „Гези” и взе допълнителни мерки за сигурност на площад „Таксим”. Към 19.00 часа полицията атакува със сълзотворен газ и водни оръдия група демонстранти, опитващи се да излязат на площад „Таксим”. Демонстрантите отговориха с хвърляне на фойерверки. След това гонитбата на демонстранти по централния булевард „Истиклял” продължи до късните вечерни часове.

Междувременно група от около две хиляди демонстранти се събра в района на квартал Кадъкьой на азиатската част на Истанбул, дефилира с антиправителствени лозунги по улиците и премина с фериботи в истанбулската част на града. Там направи опит да достигне до булевард „Истиклял”, но е пресрещната от полицията и е атакувана безкомпромисно с газови бомби.

В град Денизли (Югозападна Турция) също се проведе масов протест под мотото „Ахмет” и се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти. Един полицай е ранен в главата от удар с бухалка, задържани са двама демонстранти.

В град Измир близо три хиляди демонстранти протестираха срещу убийството на Ахмет Атакан, който стана шестият загинал демонстрант в Турция от началото на масивите протести в страната в края на май. Представителите на различни политически партии, неправителствени организации и дружества се събраха пред сградата на околийското ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), дефилираха по централните улици на града и блокираха движението по булевард „Джумхуриет”. Полицията не се намеси, а демонстрантите са бурно аплодирани от жители на района, излезли масово на балконите.

Подобни масови и спонтанни протести под обединителното мото „Ахмет” се проведоха и в град Зонгулдаг (Северозападна Турция), Ескишехир (Централна Турция) и Мерсин (Южна Турция), допълва ДХА.

#Турция #протест #жертва #демонстранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници