Владиците от ДС: Църквата не е партия

Владиците от ДС: Църквата не е партия
„Както всяка Православна църква, така и Българската православна църква се управлява на основата на каноничността, принципите за единство, съборност, йерархичност и пожизненост“, подчертават митрополитите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил и Старозагорският митрополит Галактион обясниха в изявление защо няма да „подават оставки“.

„Във връзка с изнесената информация от добилата популярност Комисия по досиетата, заявяваме, че във всяко свое действие сме се ръководили първо от интересите на родната ни Църква, отстоявали сме нейното съществуване през годините на комунизма, защитавали сме правата си на духовници“, се посочва в изявление на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопския митрополит Натанаил и Старозагорския митрополит Галактион, предаде Агенция „Фокус“.

„На всички български политици, държавници, синдикалисти и журналисти бихме искали да кажем, че когато дават оценки за дейността на един духовник и го призовават за покаяние, трябва да знаят, че покаянието е тайнство. Покаянието е дело, което се върши в скришната стая на сърцето пред Бога. Само Бог е сърцеведецът, само Той знае какво е и какво става вътре във всеки един човек. Пред Него падаме и ставаме. Бъдете убедени, че Неговият съд е праведен!“, се посочва в текста.

„Обърнахме се към българските държавници и се надявахме да проявят мъдрост и да не допуснат да се поругава институцията – Църква. Бяхме чути, но не бяхме разбрани. Оставаме всичко това на Божия съд и на съда на историята“, казват още духовниците.

„Църквата не е политическа партия, синдикална организация или каквато и да е светска институция и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск, защото Църквата е отделена от държавата по Конституция. Както всяка Православна църква, така и Българската православна църква се управлява на основата на каноничността, принципите за единство, съборност, йерархичност и пожизненост“, подчертават митрополитите.

„Ние, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил и Старозагорски митрополит Галактион, призоваваме духовенството и монащесващите в Богохранимите ни епархии да не се поддават на манипулации на отделни личности, а всякога да отстояват истините на Православието“, се казва в изявлението.

#Галактион #Натанаил #Неврокопски митрополит #Кирил #Варненски и Великопреславски митрополит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници