Рибеното масло предпазва мозъка на алкохолици

Рибеното масло предпазва мозъка на алкохолици
A A+ A++ A

Рибеното масло и съдържащите се в него омега-3 мастни киселини могат да защитят клетките на мозъка от прекомерните увреждания, получени от хроничното въздействие на алкохола, предава БГНЕС.

Това може да помогне на алкохолиците да избегнат умствената деградация, заявиха учени на конгреса на Европейското дружество за биомедицински изследвания на алкохолизма във Варшава.

„Рибеното масло може потенциално да ни помогне да защитим структурата на мозъка при хроничните алкохолици. Най-малкото неговата употреба няма да им навреди. Любителите на чашката трябва да имат предвид, че нашето откритие не означава, че можете да вземете няколко капсули рибено масло заедно с алкохола и след това активно да пиете, без да се страхувате за последиците за вашия мозък“, заяви Майкъл Колинс от Университета Лойола в Чикаго.

Колинс и неговите колеги са стигнали до този извод, изучавайки действието на големи дози алкохол върху неврони, извлечени от мозъка на гризач. В един от тези експерименти учените са добавили в чашка със спирт и докозахексаенова киселина (DHA), една от основните съставки на рибеното масло.

Тя спада към така наречените омега-3 мастни киселини и е една от най-полезните съставки на рибеното масло. DHA подобрява кръвообращението в мозъка и е изключително важна за нормалното развитие на невроните в зародиша.

Изследователите са открили, че добавянето даже на малки дози от тази киселина в култура с неврони значително намалява интензивността на възпалителните процеси. Този ефект се запазва даже при много големи концентрации спирт, превишаващи максимално допустимата доза алкохол в кръвта на шофьорите четири пъти.

Този факт свидетелства, че е възможна защитата на мозъка на хроничните алкохолици от по-нататъшна деградация с помощта на рибеното масло. Учените предупреждават, че тази защита не е абсолютна и мозъчните клетки рано или късно ще умрат, макар и по-бавно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници