Полезни или вредни са яйцата?

Полезни или вредни са яйцата?
A A+ A++ A

Известно време лекарите и диетолозите сякаш бяха заклеймили яйцата като неособено здравословна храна. Говореше се, че не е препоръчително да се яде по повече от едно яйце на седмица. Яйцата бяха неглижирани предимно поради факта, че са богати на животински мазнини, съответно на холестерол.

Времената обаче се менят.

Последните резултати от американски проучвания по темата сочат, че яйцата съдържат много по-малко холестерол, отколкото преди 10 години. Това се дължи главно на съвременните техники за отглеждане на бройлерите, съобщи БГНЕС. Освен това кокошите яйца стават по-богати на витамин Д – смята се, че днешните яйца съдържат 64% повече витамин Д.

Яйцата са богати също на калций, микроелементи и минерали, изключително важни за човешкия организъм. Калцият прави зъбите и костите ни по-здрави, участва в редица обменни процеси в организма. Освен изброените ползи яйцата помагат и за по-добро зрение, подобряват паметта, стимулират мозъка и забавят процесите на стареене.

Според учените, провели изследването, яйце на ден може да ви накара да се чувствате и да изглеждате с няколко години по-млади и много по-жизнени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино