Станишев препоръча „мерки за растеж и работни места“ срещу кризата

Станишев препоръча „мерки за растеж и работни места“ срещу кризата
„ЕС губи по 100 млрд. евро на година заради младежката безработица. В този смисъл тези 10 млрд., които ние предлагаме, биха били много добра инвестиция“, обясни Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За да се справи с кризата, Европа има нужда от конкретни мерки за създаване на икономически растеж и нови работни места, смята лидерът на БСП и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

„Това е, което имаме предвид, когато говорим за растеж и работни места, а не още либерализация и повече икономии. Предлагаме практични и незабавни решения. Ако ЕК наистина се вслушва в тревогите на хората, следва да подкрепи нашите предложения“, заяви Станишев по време на разговора си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тази сутрин двамата лидери проведоха работна среща в сградата на Комисията в Брюксел.

Барозо предложи на Станишев, в качеството му на президент на ПЕС, да провеждат регулярни срещи и да обсъждат европейските политики.

Председателят на ЕК изтъкна и добрите си контакти със Станишев във времето, когато той беше министър-председател на България.

Станишев отбеляза желанието на ПЕС неизползвани европейски фондове да бъдат реинвестирани в програми за растеж, работни места и преодоляване на младежката безработица, както и въвеждането на данък върху финансовите транзакции.

Сергей Станишев изрази одобрението си за консултациите, които се провеждат между европейските партии, но изтъкна, че разликите между тях остават много ясни – от една страна стои бъдещето на строги икономии, предлагано от десните, а от друга е прогресивното бъдеще, основано на инвестиции.

„Европейските граждани искат ясни, справедливи и незабавни действия срещу икономическата криза. Има риск ЕС да се превърне в част от проблема, прилагайки само икономии и рязане и предизвиквайки гнева на хората“, коментира Станишев.

Пред председателя на ЕК той сподели разбирането на ПЕС, че инвестициите са най-добрият отговор на нуждите на хората.

Лидерът на европейските социалисти изтъкна, че предлаганият Договор за ЕС не успява да предложи конкретни мерки, които да създадат растеж, да преодолеят кризата със заетостта, да намалят социалните неравенства и да възстановят устойчивия път към фискална консолидация.

Той специално акцентира върху проблема с младежката безработица, като изтъкна, че според ПЕС 10 млрд. евро от неизползвани европейски фондове могат да бъдат пренасочени като противодействие срещу този бич за младите хора.

„ЕС губи по 100 млрд. евро на година заради младежката безработица. В този смисъл тези 10 млрд., които ние предлагаме, биха били много добра инвестиция“, обясни той.

Лидерът на БСП коментира и проблема със спазването на демократичните стандарти в ЕС. Той напомни за атаката, на която са подложени демократичните ценности в страни като Унгария, България и Румъния.

„Очакваме ЕС и политическите семейства ясно да отстояват демократичните стандарти. ЕС не може да позволи да се губи доверието в базисни ценности“, заяви Станишев.

Генералният секретар на ПЕС Филип Кордери, който също присъстваше на срещата, обърна специално внимание на случващото се в Румъния.

#Сергей Станишев #Станишев #президент на ПЕС #Партия на европейските социалисти #БСП #лидер #Жозе Мануел Барозо #председател на ЕК #Барозо #криза #мерки #работни места #икономически растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"