Откраднаха самоличността на адвокат

Откраднаха самоличността на адвокат
Топюристът Стоян Петров. Снимка: в. „Монитор“
A A+ A++ A

Великотърновски адвокат се оказа обвиняем за документно престъпление, след като престъпник открадна самоличността му, съобщи „Монитор“.

Топюристът Стоян Петров е с 12 години стаж като следовател и още 15 години като адвокат, но никога досега не е предполагал, че може да се окаже жертва на подобно престъпление. Кошмарите му започват през 2011 г., когато в  прокуратурата във Варна постъпва жалба от Даниела Жонджинска, че на нейно име са регистрирани две търговски дружества, без тя да знае за това. Регистрацията е извършена от упълномощения от Жонджинска адвокат Стоян Петров. Варненката обаче е категорична, че не познава такъв юрист и никога не го е упълномощавала да води бизнес делата й.

Срещу адвокат Петров започнало разследване за документна измама. Разследването установило, че заявленията за регистриране на двете дружества са постъпили в Агенцията по вписвания в София само по електронен път от името на трима пълномощници и са подписани с електронния подпис на адвокат Петров.

Самият адвокат е категоричен, че никога не е подавал такива документи и не е извършвал регистрация на въпросните търговски дружества и не на последно място, че въобще няма електронен подпис. В продължение на три години адвокат Стоян Петров многократно е привикван на разпит във Варна. Назначени са множество графични експертизи, които да установят дали положеният на заявленията електронен подпис е неговият. Най-накрая прокуратурата в морската столица снема всички обвинения от него. Сега обаче одисеята на адвокат Петров се повтаря, тъй като в IV РУ на МВР – София, е постъпила жалба от гражданин, че адвокатът е регистрирал фирма на негово име без знанието и съгласието му.

В хода на разследването във Варна е установено, че извършител на измамата с фалшивия електронен подпис е търновецът Чавдар Петров. Мъжът е криминално проявен и срещу него има едно доста странно дело за банкови измами. Чавдар с още трима съучастници е осъден на 4 години ефективно затвор за кражба на 20 хил. лв. и опит за кражба на 18 хил. лв. от две банки в Търново. При втория опит обаче измамата е разкрита и той и съучастниците му са разкрити и заловени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници