Време за държавници

Време за държавници
A A+ A++ A

В навечерието на новия политически сезон на протест пред парламента ще дойдат 7 хиляди души. Това каза пред Нова телевизия блогърът Асен Генов.

Организацията вероятно е под контрол.

Дано само да няма сблъсъци.

За разлика от шествията срещу правителството преди летните отпуски, сега на жълтите павета ще дойдат партийни агитки. Съмнения няма, тъй като за това призоваха Бойко Борисов, Меглена Кунева, Радан Кънев.

Управляващите призовават към диалог, който, изглежда, едва ли ще се случи веднага. Лидерът на ГЕРБ дори не хвърли око на предложението на Станишев за дебат по тежките национални проблеми. Отхвърли идеята. Предрече, че колкото повече хора излязат на улицата, толкова по-бързо ще си отиде правителството.

Президентът Плевнелиев застана на страната на протестиращите още през юли. А край политическата сергия загряват нови лидери на движения, партии и т. н.

Изобщо, битка за гласоподаватели.

На фона на предвоенната ситуация в Сирия, в която светът е вперил поглед. Войната срещу Башар Асад, поне засега, се отлага.

В такава ситуация у нас стартира нелеката политическа есен. Стоте дни на кабинета „Орешарски“ са факт. Въпреки медийни, политически и всякакви други атаки управляващите:

- актуализираха бюджета на Симеон Дянков,

- намалиха цената на тока за битови потребители,

- увеличиха издръжката за деца до 2-годишна възраст от 240 на 310 лв.

- въведоха отпадане на разрешителни и лицензионни режими за бизнеса,

- въведоха строги правила при използване на СРС-та,

- възстановиха работата на Тристранния съвет,

- работят по операции „Килърите“ 2 и 3,

- взеха мерки за контрол при внос на селскостопански стоки в полза на българските,

- направиха промени в Закона за ДАНС.

Имаше, разбира се, и тежки грешки.

Тепърва Конституционният съд ще се произнася за назначението на Делян Пеевски в Държавна агенция „Национална сигурност“. Имаше и гафове с политически назначения. Провалени заседания на Консултативния съвет по национална сигурност, на които, уви, политиците ни попаднаха в капана на Волен Сидеров.

Войната за гласоподавателя изглежда почти неизбежна. Без да сме в предизборна ситуация. Вече не задкулисни играчи, а партийни водачи искат избори на всяка цена.

- Без да е променен Изборният кодекс (който впрочем така обслужва всички партии в парламента).

- Без реформи в образованието, здравеопазването, правосъдната система, митниците и т. н.

- Бюджетът за 2014 година отново ще зависи от гласовете на „Атака“.

Хаос, дължащ се на политиците, които сами пратихме в парламента.

От „Протестната мрежа“ не припознават Борисов за свой лидер. Но той вече не иска избори „2 в 1“ през май догодина, както твърдеше доскоро. Иска ги сега и веднага.

А кабинетът може да се окаже бламиран от Сидеров по отношение на евентуално българско участие в наказателна акция срещу Сирия.

Тогава? Защо чакаме и кого, за да решим вътрешните си проблеми?

Парламентарните сили са длъжни спешно да седнат на масата за преговори. Изисква го тежката международна политико-икономическа ситуация.

Светкавично е необходима политика не под обстрел, а конструктивен дебат в защита на националния интерес. Е, някой ще каже - клише. Но по-важно за всички днес е да усетим реални последствия от действията на политическите играчи.

Да чуем гласа на бизнеса, синдикатите и работодателите.

Що се отнася до изборите, очакваме не само гръмки речи и обещания, а политика, от която ще зависи резултатът от вота. Когато и да е той.

Сега на дневен ред са държавниците! Независимо дали ще ги видим на заседание на КСНС, Кръгла маса и т. н.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници