Над 3000 бежанци има в България

Над 3000 бежанци има в България
„В момента в България има над 3 хиляди бежанци, настанени в пет лагера, които са препълнени. През периода 2009 - 2012 година Българският Червен кръст е подпомогнал близо 4500 бежанци“. Това каза пред „Фокус“ председателят на Българския Червен кр
A A+ A++ A

„В момента в България има над 3 хиляди бежанци, настанени в пет лагера, които са препълнени. През периода 2009 - 2012 година Българският Червен кръст е подпомогнал близо 4500 бежанци“.

Това каза пред „Фокус“ председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров. Той допълни, че има три лагера за бежанци към Държавната агенция за бежанците – в с. Баня, в София и в село Пъстрогор, а два от бежанските лагери в нашата страна са към дирекция „Миграция“ на МВР - в Бусманци и град Любимец.

И петте лагера са на пределите на възможностите си, подчерта Григоров и допълни, че трябва да се търсят други възможности за настаняване на бежанците, чийто брой нараства. „Два милиона сирийци са напуснали собствената си страна, от тях 500 хиляди са настанени в Турция, което показва, че проблемът не е само хуманитарен, а и финансов, защото издръжката на такъв голям брой бежанци струва милиони. Затова и международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец излезе с апел за набиране на средства за подпомагане на Турция“, каза Христо Григоров.

По думите му, ако такъв голям поток от бежанци тръгне към България, е логично страната ни да потърси помощ от международните институции. „При наличие на голяма бежанска вълна трябва да се включат и общините. В страната много казарми, училища, чиито сгради не се използват, могат да бъдат ремонтирани и да поемат част от бежанците. Идва зима и палатковите лагери не са най-доброто. Освен това изграждането на един палатков лагер е по-скъпо от ремонта на едно училище, в което могат да се настанят 300-400 души“, посочи Григоров.

„Българският Червен кръст е в непрекъсната връзка с МВР и прави всичко възможно да подпомогне държавата в началния етап, когато започва приливът на бежанците“, увери шефът на БЧК.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници