Найденов: Има три сценария за Сирия, България е за намиране на политическо решение

Найденов: Има три сценария за Сирия, България е за намиране на политическо решение
"Все по-често се чува думата зарин, но тя се чува в контекста на това, че има следи от зарин, а няма категорично заключение, че е използвано бойно отровно вещество зарин, няма категорични доказателства. Трябва да изчакаме да приключи цялата работа на инсп
A A+ A++ A

"На заседанието на Съвета за сигурност отчетохме, че има 3 възможни сценария, по които да се развие ситуацията в Сирия. Първият е продължаване на дипломатическите усилия и намиране на политическо решение. България е привърженик точно на този сценарий. Този сценарий е възможен. На практика дипломатическите усилия получиха допълнителен шанс с отлагане на военния удар от САЩ. Дипломатическите усилия не са се провалили", заяви пред Нова телевизия министърът на отбраната Ангел Найденов.

До този момент няма отправено искане към България или запитване към България за възможно участие във военна операция“, подчерта Найденов.

"Да не забравяме факта, че в петък беше проведено първо заседание на Съвета за сигурност към МС и това беше едно своевременно заседание, съответстващо на развитието на кризата в Сирия. Да отчетем, че ситуацията в Сирия остава сложна от всякаква гледна точка. Драмата в Сирия е пълна и този, който не отчита тази драма или е напълно неадекватен, или няма човешката чувствителност за драмата, пред която са изправени хората в Сирия", коментира Найденов.

Той добави, че трябва да се изчака докладът по работата на инспекторите на ООН.

"Все по-често се чува думата зарин, но тя се чува в контекста на това, че има следи от зарин, а няма категорично заключение, че е използвано бойно отровно вещество зарин, няма категорични доказателства. Трябва да изчакаме да приключи цялата работа на инспекторите", каза министърът на отбраната.

"Вторият сценарий е военна операция със санкциите на Съвета за сигурност на ООН или с решение на НАТО. Тук може да има позволяване на военна интервенция по хуманитарни причини", посочи Найденов.

Той добави, че третият вариант е "коалиция на желаещите".

"Българската позиция е, че се придържаме към необходимостта от намиране на политическо решение. Като член на международната общност трябва да се съобразим със съответните решения. Необходимо е категорично да бъде осъдена употребата на химическо оръжие, независимо от източника на химическата атака. Трябва да бъдат наказани хората, които са употребили или наредили използването на химическо оръжие. Тук няма защо да скриваме факта, че това се отнася и по отношение на режима на Асад, и по отношение на хора, свързани с опозицията в Сирия. Представете си пред какво беше и пред какво продължава да бъде изправен светът в момента на фона на употребата на химически оръжия", заяви Найденов.

"Ако става дума за военна интервенция с мандат на Съвета за сигурност или НАТО, ние трябва да изпълняваме своите ангажименти. В случаите на военна интервенция, доколкото най-вероятният сценарий е употребата на крилати ракети, ограничени въздушни удари, България не притежава способност да участва в преки бойни действия. За коалиция на желаещите това е един вариант, към който трябва да бъдем силно резервирани и той е неприемлив към този момент", категоричен е Найденов.

Попитан дали трябва да бъде свикан КСНС, Ангелов отговори, че колкото повече форуми има, на които да се обсъждат параметрите, напрежението и рисковете за България, толкова по-добре.

"Неслучайно подчертавам, че операцията с най-голяма степен на вероятност е използването на крилати ракети и ограничени въздушни удари. Използването на сухопътни сили е сценарий с най-малка степен на вероятност. България има стратегия, мерки, планове, които вече са задействани, включително формирането на Национален щаб и регионални щабове в Елхово и Хасково. За първи път се публикуват мерките, които са взети като част от решенията на Съвета за сигурност към МС. Трябва да коментираме най-голямата заплаха към момента за България и това е бежанският поток", отбеляза министърът на отбраната.

"Малко над 500 са бежанците, които са преминали нашата граница през 2012 г. Сега те са 3100. Като 206 души за 2012 г. са сирийци, към момента са 1620 сирийски граждани и се очаква да се увеличават още до края на годината. За това са набелязани комплекс от мерки за затягане режима по границата. Това трябва да бъде придружено с разговори с турската и гръцката страна, през които минават бежанците", посочи Найденов.

"Второ, вече се предприемат мерки за настаняване на бежанците. Разпоредил съм вече да се извърши преглед на всички военни райони и имоти по цялата южна граница, за да се видят какви са възможностите за настаняване там. Взети са мерки с искане към международните организации за подпомагане на България", заяви Найденов.

За есенния политически сезон, Найденов каза, че не влизат в него с нагласата за оставка.

"МС не е градил и не изгражда стени. Ако някой започне изграждането на такава стена, тази тема трябва да се отнесе към отсрещната сграда на МС. Никога не сме прекъсвали мостове. Винаги сме заявявали готовността си за диалог и това го правим всеки ден, за изграждане на стени не можем и да говорим", каза военният министър.

#Сирия #България #военна намеса #Ангел Найденов #химически атаки #зарин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници