United Capital и VIG сключиха споразумение за ПОК "Доверие"

United Capital и VIG сключиха споразумение за ПОК "Доверие"
Финансирането на сделката, както се изисква от регулаторните органи в България и Великобритания, ще бъде осигурено от акционерите на United Capital. Снимка: svejo.net
A A+ A++ A

United Capital е подписала окончателно споразумение с Vienna Insurance Group за придобиване на 92,58% от капитала на пенсионната осигурителна компания (ПОК) „Доверие”, съобщава британската компания.

Документите по сделката и дългосрочните планове за развитие все още не са представени пред българските регулаторни органи, отбелязва кандидат-купувачът на най-голямото пенсионно дружество в България.

Финансирането на сделката, както се изисква от регулаторните органи в България и Великобритания, ще бъде осигурено от акционерите на United Capital.

Основен инвеститор в британското дружество е руският предприемач Сергей Мастюгин.

В официалното прессъобщение Мастюгин коментира, че приемствеността е от съществено значение и по тази причина и досегашният директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова ще запази поста си.

При придобиване на нови активи един от ключовите фактори за успех е да се запази съществуващият на място екип - т.е. хората, които познават същността на бизнеса, както и да се увеличат иновативните умения и опитът на кадрите от другите дружества на групата, за да се достигнат нови висоти", заяви Мастюгин.

През април Управителеният съвет на пенсионната компания подаде оставка в знак на протест срещу "непрозрачния начин, по който се осъществява сделката".

Преди дни Даниела Петкова коментира, че опасенията й са били свързани не толкова с купувача, а със самата процедура.

United Capital PLC напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на ПОК "Доверие", и се ангажира разумно и ефективно да управлява компанията в съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на Република България и Европейския съюз", се казва в съобщението на фонда, изпратено до българските медии.

Магомед Аликханов, който е част от екипа на Lighthouse и след няколко години мандат в Zurich Financial Services и Renova Group, ще оглавява инвестициите на United Capital PLC в ПОК "Доверие" и ще ръководи интегрирането на специалистите от Lighthouse в настоящото управление на ПОК "Доверие".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници