Германия се страхува от още български и румънски имигранти

Германия се страхува от още български и румънски имигранти
Те идват, за да останат. Има все повече и повече имигранти, които се преместват от Румъния и България в Германия. В Северен Рейн-Вестфалия вече има 60 хиляди жени, мъже и деца, предимно от ромски произход, пише германското издание „Райнише пост”. Снимка:
A A+ A++ A

Те идват, за да останат. Има все повече и повече имигранти, които се преместват от Румъния и България в Германия. В Северен Рейн-Вестфалия вече има 60 хиляди жени, мъже и деца, предимно от ромски произход, пише германското издание „Райнише пост”.

Имигрантите могат да пътуват, тъй като двете източноевропейски държави са членки на ЕС. От следващата година, те ще могат да разчитат изцяло на германската социална система. Мръсотия, шум, агресия- ситуацията в къщите, населени с източноевропейски роми в германския град Дуисбург, е взривоопасна. Като ответна мярка, общината се грижи да осигури засилено полицейско присъствие в проблемните райони и опитва да овладее проблема с боклуците.

Междувременно, нарастват опасенията, че в Германия предстои да пристигат още източноевропейски имигранти, по-голямата част от които идват от България и Румъния. „Сегашната социална ситуация в Дуисбург е експлозивна. Не знам дали може да се каже, че тя ескалира, но ние вече наблюдаваме съседски отношения, които са силно обтегнати. Това важи и за двете страни- германци и имигранти.

Техните социално-културни светове се сблъскват. Проявявам пълно разбиране към хората, които бягат от бедността. Ако аз бях баща на седем румънски деца, може би аз щях да предприема подобно пътуване, защото бих имал по-добър социален стандарт в Германия”, споделя ръководителят на общинската управа Райнхолд Шпаниел пред в. „Ди Велт”.

На въпрос дали една германска община трябва да бъде натоварвана и да се грижи за последиците от решението на Брюксел да присъедини Румъния и България към ЕС, Шпаниел отговаря: „Ситуацията е такава, че източното разширяване на ЕС е дошло поради геостратегически причини и във връзка с политиката на трудовия пазар. Но при взимането на това решение Брюксел подцени въпроса с бедните имигранти”.

Дете наднича от палатка, разположена под мост в германския град Хамбург. Момчето и неговата малка сестра, които са от България, не са на къмпинг, а от около месец живеят в мизерни условия, заедно с други хора, които нямат покрив над главата, пише германският в. "Хамбургер моргенпост". Бабата и дядото са дошли преди месец в Хамбург и оттогава са се заселили под моста.

Те са пристигнали от Бургас, защото там не са виждали никакво бъдеще за себе си. С тях са дошли дъщеря им и двамата внуци- на 4 и 6 години. Семейството очаква да получи помощ. Но германският закон предвижда, че имигрантите първо трябва да работят три месеца, преди да подадат молба за финансова социална подкрепа.

Междувременно, на тях им е бил предложен подслон. Но не съществува общ приют за имигрантски семейства. Жените и мъжете биват разделяни, а за децата се погрижват в специални детски учреждения. Когато стане ясно, че пришълците не могат да предявяват претенции за помощи, социалните служби могат да им предложат единствено билет за пътуване до родината им.

Населението на Германия се е увеличило с близо 196 хиляди души през 2012г., пише германското списание "Шпигел". Подобно нарастване не е било регистрирано от средата на 90-те години. Тъй като в Германия е имало по-малко раждания, отколкото смъртни случаи, се приема, че причина за този ръст е голямата вълна на имигранти от Източна и Южна Европа. Повечето от имигрантите идват от източноевропейски страни като Полша, Румъния, България и Унгария. Те биват следвани от южните европейски държави, разкъсвани от кризата- Италия, Испания и Гърция.

#Германия #емигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници