Спор за авторски права бави настаняването на СРС във военното НДК

Спор за авторски права бави настаняването на СРС във военното НДК
На военното НДК в столицата явно не му върви, пише "Стандарт".
A A+ A++ A

На военното НДК в столицата явно не му върви, пише "Стандарт".

Въпреки решението там да се установи Софийският районен съд (СРС), това вероятно няма да стане скоро заради нова сага. Спор за авторски права бави преустройството на сградата. Авторът на първоначалния проект обвини правосъдното министерство, че е погазило авторските му права с открита обществена поръчка, става ясно от разследване на бТВ.

След като не успя да продаде луксозната сграда на пъпа на София, военното министерство го прехвърли на правосъдното. На свой ред там откриха обществена поръчка за преустройството на комплекса за 9 милиона лева. Фирмата, проектирала сградата, обаче подхвана съдебна битка за авторски права.

„Министерство на правосъдието ще трябва да заплати обезщетението за нарушаване на авторските права - има неточности и лъжи в тръжната документация, които занижават разходите", посочи арх. Марин Бакалов, ръководител на проекта. От правосъдното министерство заявиха, че проведената процедура била напълно прозрачна и отказаха повече коментари по казуса.

От консорциума, спечелил търга, обясниха, че им трябват 5 месеца след издаването на строителното разрешение, за да преустроят кинозалата на армейския комплекс в съдебна палата с 35 зали. „Притеснява ме доколкото се губи ценно време за извършване на строителство, а по отношение на това дали колегите имат основание, или не - аз не мога да взема отношение - водят се преписки и съдебната инстанция ще трябва да определи кой има право", посочи арх. Димитър Динев – ръководител на проектантския екип към консорциума.

Идейният проект вече е внесен в направление „Архитектура и градоустройство" на Столична община, но по думите на арх. Влади Калинов от общинското дружество „Контрол на строителството" още няма категорично становище. Междувременно Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) е изпратила писмо до общината, да не съгласува проекта за преустройство на комплекса заради спора с авторските права.

Калинов посочи, че писмото е указателно и няма задължителен характер. Случаят отива в апелативния съд. Спорът с авторските права на военното НДК не е прецедент, подобен казус е възниквал и при проектирането на българския Лувър, припомнят архитекти.

#НДК #СГС #военно НДК #авторски права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници