НЦИОМ: 47% от младите у нас твърдят, че изобщо не се интересуват от политика

НЦИОМ: 47% от младите у нас твърдят, че изобщо не се интересуват от политика
A A+ A++ A

47 на сто от младите хора у нас, взели участие в проучване, твърдят, че изобщо не се интересуват от политика. По-често това са най-младите на възраст между 15 и 18 години, ниско образованите и представителите на етническите малцинства.

Това показват резултатите от Национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщи "Фокус".

„Не много” се интересуват 41% от младежите, като по-голямата част от тях имат завършено висше образование. 12 на сто от всички участници в проучването заявяват, че много се интересуват от политика. Те са предимно мъже, високо образовани, живеят в София и са заети в държавния сектор. По отношение на упражняването на право на глас - 73% на сто младежите, които много се интересуват от политика, редовно гласуват на всички видове избори. Обратно – 73% от младите хора, които по принцип не гласуват, изобщо не се интересуват от политика. 69% от младите хора, които до момента не са имали право да гласуват, изобщо не се интересуват от политика.

На всички избори (местни, президентски, парламентарни, избори за Европейски парламент) са гласували 35 % от запитаните. Интервюираните младежи от турския и ромския етнос по-често гласуват на всички видове избори в сравнение с връстниците си от български произход. Една трета от младежите гласуват само на някои избори, а на други – не. Така постъпват по-често жителите на столицата (45% от тях), младите на възраст между 25 и 35 години и заетите в частния сектор. 17% от интервюираните твърдят, че по принцип не гласуват, като това са най-вече респонденти със средно образование и жители на областните градове.

През 2013 г. делът на младежите, които не са гласували на парламентарните избори, е по-висок с 10 процентни пункта в сравнение с 2010 г. (от 27% през 2010 г. на 37% през 2013 г.). По-често не са гласували младите хора на възраст между 19 и 25 години, респондентите със средно образование и живеещите в градовете-областни центрове.

#НЦИОМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници