НЦИОМ: 41% от младежите у нас искат да развиват собствен бизнес

НЦИОМ: 41% от младежите у нас искат да развиват собствен бизнес
A A+ A++ A

Най-престижната работа в очите на младежите у нас е да имат собствен бизнес, като 41 на сто от участниците в проучване са отговорили, че искат да правят точно това.

Това сочат резултатите от Национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщи "Фокус".

Едва 4% от тях обаче в момента имат такава възможност, като това по-често са мъже, хора на възраст от 25 до 35 години и високообразовани.В държавно учреждение предпочитат да работят 30% от респондентите. Това е желанието предимно на жените, на жителите на селата и на хората, които вече работят в подобни структури. Държавните структури са предпочитано място за работа, особено в период на икономическа криза, доколкото на подобна позиция хората се чувстват по-сигурни както за редовното изплащане на възнагражденията им, така и за спазването на трудовото и осигурително законодателство.

В частния сектор предпочитат да работят 22% от респондентите. Това са предимно жители на столицата, студенти и хора, които вече работят в частния сектор. В сравнение с 2010 г., когато държавният и частният сектор са били еднакво предпочитани, през 2013 г. желаещите да работят в държавно учреждение са повече. Основният източник на доходи за младите хора е заплатата (58%), а на родителите си разчитат 30% от интервюираните (предимно ученици и студенти). Тази тенденция се е запазила устойчива за последните три години.

#НЦИОМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници