Как да се изследвате сами за рак на гърдата?

Как да се изследвате сами за рак на гърдата?
A A+ A++ A

Ракът на гърдата е едно от най-страшните заболявания, заплашващи здравето на съвременната жена. Заболяването, колкото и страшно да е то, е напълно лечимо, ако бъде хванато в самото начало. По тази причина профилактиката е най-важният елемент от борбата с болестта. След навършване на 20 години всяко момиче трябва да знае как и да започне само да проверява веднъж месечно гърдите си. Ако все още не знаете как да стане това, научете от нас:

  • Застанете пред огледалото, отпуснете ръце до тялото, гледайте раменете ви да са на едно ниво. Сложете ръце на хълбоците и внимателно се вгледайте дали двете ви гърди са симетрични, дали овалът им е нормален, както и всяка друга нередност. Огледайте също за зачервена кожа, разраняване или друго изменение по кожата.

  • От същото положение вдигнете ръце и ги поставете на тила си, огледайте внимателно отново за някаква асиметрия, като сравнявате двете гърди.

  • Докато сте под душа, насапунисайте гърдите и ръцете си добре. Започнете с дясната ръка да изследвате лявата гърда, като правите кръгови, притискащи движения. Проверете за някакви образувания и в областта към подмишницата. Повторете кръговите движения няколко пъти. Сменете ръката и по същия начин проверете и дясната гърда.

  • Леко стиснете зърната на гърдите си между палеца и показалеца си и следете за изтичане на секрет.

Дори да забележите нещо, не се паникьосвайте, огромен процент от тези образувания са доброкачествени и не носят риск за живота ви. Въпреки това, ако откриете някаква минимална нередност, непременно се обърнете в най-кратък срок към специалист мамолог.

Препоръчително е всяка жена да прави подобна профилактика веднъж месечно. Отнема само няколко минути, а спасява живот.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници