Рокади в телевизиите? Залогът е голям!

Рокади в телевизиите? Залогът е голям!
A A+ A++ A

Най-емблематичните лица на Би Ти Ви Ани Цолова и Виктор Николаев отиват в Нова телевизия. Разбира се, собствениците имат своите аргументи. Журналистите - също.

Назряват обаче въпроси, чиито отговори са задължителни. Защо Ани и Виктор напускат, при положение, че рейтингът им е най-висок в часовия пояс на сутрешните блокове? Говори се, че Би Ти Ви ги е свалила от екран след остро интервю с премиера Пламен Орешарски в началото на август. Според служители на държавни ведомства пък, на министрите било забранено до второ нареждане да подписват договори по европрограми за медийно сътрудничество с националните телевизии.

Защо ли? Защото сме пред старта на новия горещ политически сезон, който ще донесе не малко изненади. Залогът е голям - пари и власт! Протестиращите срещу кабинета вероятно ще срещнат отпора на поддръжниците му. Дано само няма кървави сблъсъци.

А телевизиите ще вършат своята работа, информирайки на живо обществеността. Тук водещите имат централни роли. С въпросите, които задават на събеседниците си, с коментарите и анализите си. Да, свободата на словото е част от демокрацията. Но всяка медия има и комерсиални цели, главната от които е да вкара пари в касата си - чрез обикновени реклами, договори по европейски програми, пиар - понякога явен, друг път -скрит.

Зрителите на Ани и Виктор вероятно са забелязали тяхното дясно пристрастие. Правят го елегантно, но от камерите нищо не остава скрито. А журналистическата етика задължава на равноотдалеченост. От партии, корпорации и т. н.

Незаменими хора, както е казал мъдрецът, няма. Зрителят обаче вярва на професионалисти. Някой да не е чувал за пристрастията на Милен Цветков, Люба Кулезич...А Иво Инджев, скандално уволнен от същата Би Ти Ви заради някакъв си имейл, добил публичност в ефира на телевизията.

Велислава Дърева поне работи в партиен вестник.

Някой ще каже - пазарна икономика. Спор няма! Остава пожеланието за прозрачна и обективна журналистика! Такава у нас все още съществува извън удушаващата прегръдка на силните на деня!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници