Семейството от Мировяне иска оставката на Цветанов

Семейството от Мировяне иска оставката на Цветанов
Петър и Малина Начкови обявиха на брифинг създаването на Граждански комитет, който да поеме случаите на насилие над български граждани от всякакво естество. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешният министър Цветан Цветанов да не си измива ръцете с по-низшестоящите служители, а да си подаде оставката, призова пострадалото в Мировяне семейство Начкови.

Петър и Малина Начкови обявиха на брифинг създаването на Граждански комитет, който да поеме случаите на насилие над български граждани от всякакво естество, съобщи БГНЕС.

Те основават решението си на подкрепата, която са получили след операцията на полицията срещу тях във „Фейсбук“ и в цялото интернет пространство, което за тях е показателно за нагласите на общественото мнение у нас по този случай и по този проблем.

Съпругата на бития от полицаите Петър Начков – Малина, поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов.

„Той се оправдава с ниско поставените служители в полицията, които не са си свършили работата. Нека не си измива ръцете с тях, те са правили това, което им е наредено“, каза тя.

„Защо смятате, че трябва да съм от партия, за да си търся правата?“, запита Малина Начкова.

„Искам целият този ужас и шок да не се случи на някой друг. Подала съм жалба в прокуратурата заради действията на полицията и побоя над мъжа ми“, коментира тя.

От семейството очакват оставки на висши ръководни кадри в МВР, прокуратурата да се самосезира за случая и като пострадали да бъдат овъзмездени за понесените щети и страдания.

Семейство Начкови не е предявило иск за нанесени материални щети по време на полицейската акция в дома им в Мировяне.

„След поредната лъжа на Борисов (премиера - бел. ред.), че ще се заеме със случая и се опита да ни заблуди с някакви наказания, искаме и неговата оставка“, каза пък дъщерята на пострадалите Ралица Начкова, която е създател на прословутата група във „Фейсбук“ „Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!“.

От семейството обявиха, че няма да приемат повече каквито и да било извинения от страна на властимащите и на МВР, защото не им вярват.

„Ако Цветанов не си подаде оставката, ще призовем всички български граждани в Интернет пространството, както и тези, които са жертви на насилието, в частност – полицейското, да подкрепят създаването на Гражданския комитет“, призова Ангел Гаджев, един от инициаторите.

Ако вътрешният министър не се подчини на общественото мнение, ще последват масови митинги в триъгълника на властта заради некомпетентното ръководство на МВР, добави той.

По думите на Гаджев инициаторите на комитета не са против политическата класа, а искат да се разбере, че българските граждани имат права и трябва да се отърват от страха.

Той е категоричен, че няма да позволи намеса на партиите в инициативата на гражданското общество, защото българските „партии се превърнаха във феодални владения“.

„Трябва да сменим целия модел на управлението – сегашният показа своята неефективност“, подчерта Гаджев.

Семейство Начкови се оплака, че срещу тях е упражнено насилие по време на полицейска акция.

Домът на Петър и Малина беше обискиран на 21 януари, а двамата бяха арестувани. При акцията на МВР в село Мировяне са участвали 20 униформени.  В Илиянци Петър и Малина Начкови са арестувани пред офис на мобилен оператор.

Петър Начков разказа, че е бил бит в главата по време на задържането. Той и съпругата му бяха отведени в местното районно управление, като след отпадането на необходимостта и снемане на обяснения бяха освободени.

Претърсвания са извършени и в жилището им в село Мировяне. При акцията са намерени 5 кутии цигари без бандерол.

Вчера станаха ясни и наказанията за този случай. Директорът на Второ районно полицейско управление в столицата главен инспектор Красимир Кръстев ще бъде освободен от поста, който заема. Кръстев ще бъде върнат на старото си работно място в Четвърто РПУ.

С мъмрене са наказани директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов и началникът на Икономическа полиция във Второ РПУ Борис Митов. Реално погледнато няма оставки.

#СДВР #Борис Митов #Валери Йорданов #Красимир Кръстев #Ангел Гаджев #МВР #Илиянци #Мировяне #премиер #Бойко Борисов #ГЕРБ #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници