След проверка: Контрол върху газовите бутилки почти няма

След проверка: Контрол върху газовите бутилки почти няма
Взривеният след експлозия на газова бутилка ресторант в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Контролът върху газовите бутилки и уреди е почти несъществуващ, показва проверка на "Дневник".

Общо 80 инспектори отговарят за проверките на съоръжения с повишена опасност, сред които асансьори, водопроводи, нефтопроводи, газови бутилки и уреди, съдове под налягане, водогрейни котли и др.

Много домакинства предпочитат да използват уреди на газ, не са малко и заведенията за хранене, които прибягват до употребата на по-евтиния и икономичен от електричеството пропан-бутан. Това води до инциденти.

Последният от тях е от неделя, когато в китайски ресторант в центъра на София избухна газова бутилка. Ранени са 11 души, като един от тях сериозно, материалните щети са значителни. Властите все още не са установили дали са били спазени всички законови изисквания.

"В България само бутилките с пропан-бутан са няколко милиона", обясни Ангел Ангелов, директор на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор, към която е отговорната за контрола дирекция "Инспекция за държавен технически контрол".

Няма точна статистика за броя им, защото се предполага, че много уреди изобщо не са регистрирани и не преминават през задължителния технически преглед.

Последната проверка на комисията е през февруари тази година в зимните курорти. Обхванати са 542 обекта, в които е имало 1463 съоръжения с повишена опасност. Издадени са 224 заповеди за спиране от експлоатация на 451 съоръжения, сред които 286 от 723 газови уреда, 2 от 7 газови инсталации за втечнен въглеводороден газ пропан-бутан и 18 от 119 газови инсталации за природен газ.

#уреди #проверка #взрив #София #Ангел Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници