Вицепрезидентът: Двойно повече бежанци искат убежище у нас

Вицепрезидентът: Двойно повече бежанци искат убежище у нас
Според Маргарита Попова двойно повече бежанци искат убежище у нас. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Двойно се е увеличил броят на бежанците, поискали убежище в България през първите шест месеца на годината, съобщи пред журналисти в четвъртък в Стражица вицепрезидентът Маргарита Попова, цитирана от БТА.

Над 740 сирийски граждани са потърсили убежище в България, а повече от 220 са молбите за убежище от алжирски граждани. Общо над 200 граждани на Ирак и Мали са подали молби за закрила. Повечето от търсещите убежище са мъже - около 1500, а между тях има и семейства с деца.

По думите на Попова само за шестмесечието на 2013 година бежанците, потърсили закрила, са били 1880, а за цялата 2012 г. техният брой е бил 1380.

Тя добави, че изострянето на ситуацията води до нуждата, държавата в лицето на изпълнителната власт да потърси място за изграждане на още един център за настаняване освен съществуващите три такива - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор. "Необходим е поне още един център с капацитет между 500 и 700 души", уточни тя.

Закрила търсят хората, които бягат от конфликта в Сирия и в регионалните конфликти в Северна Африка, допълни вицепрезидентът.

В Стражица Маргарита Попова участва в тържествата, посветени на празника на града.

#Маргарита Попова #Стражица #София #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници