Папандреу нямал намерение да бяга

Папандреу нямал намерение да бяга
Заради плана си да проведе референдум за спасителния пакет помощи от ЕЦ и МВФ, премиерът на Гърция се конфронтира с някои от членовете си на собствения си кабинет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки слуховете, които се разнесоха в гръцкото медийно пространство, според първоначалното тълкуване на съобщение, което Папандреу пусна в „Туитър“, той няма намерение да подава оставка.

„Гръцкият премиер Георгиос Папандреу не е подал оставка и няма намерение да го прави“, предаде онлайн изданието на гръцкия вестник „Прото тема“, цитирайки началника на кабинета на Папандреу.

След завръщането си от Кан гръцкият министър-председател свика съвещание на кризисния кабинет за 10.00 ч. по Гринуич.

Заради плана си да проведе референдум за спасителния пакет помощи от ЕЦ и МВФ, премиерът на Гърция се конфронтира с някои от членовете на собствения си кабинет.

След като депутатите от ПАСОК Ева Каили и Елена Панарити заявиха, че няма да гласуват доверие на „правителство, което води страната към гибел“, Папандреу  окончателно загуби мнозинството си в парламента.

На този етап не е ясно нито дали дискусията за вота на доверие ще продължи, нито какъв ще бъде следващият ход на премиера.

В четвъртък сутринта гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос изненадващо се обяви против инициирания от премиера Георгиос Папандреу референдум за споразумението за втория спасителен заем, считано за вот „за“ или „против“ оставането на Гърция в еврозоната.

Малко по-късно и министърът на развитието Михалис Хрисохоидис също призова европейският план за финансово спасяване на Гърция да бъде бързо ратифициран от парламента, като се противопостави на намерението на премиера да организира референдум.

Междувременно гръцки депутат от социалистическата партия, близък с Георгиос Папандреу, призова премиера да сформира правителство на националното единство с участието на опозиционни партии, предаде АФП.

„Папандреу трябва да отиде при президента на републиката Каролос Папуляс, който да назначи отговорно коалиционно правителство ... за да се излезе от политическата безизходица“, посочи пред медиите Телемах Хитирис.

Съгласно гръцката конституция евентуална оставка на премиера не води непременно до предсрочни парламентарни избори, но би била последвана от консултации под ръководството на президента за сформиране на правителствено мнозинство в срок от максимум 9 месеца.

#спасителен фонд #спасителен заем #референдум #ЕС #Европейски съюз #МВФ #Телемах Хитирис #Евангелос Венизелос #Гърция #дългова криза #евро #еврозона #оставка #Георгиос Папандреу #министър-председател на Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »