Откриха съкровище в крепост край Варна

Откриха съкровище в крепост край Варна
Снимка: БНТ
A A+ A++ A

Близо 300 редки монети и няколко християнски кръста откриха археолози при разкопките на средновековната крепост Кастрици край Варна, съобщи БНТ. И тази година екипът се ръководи от проф. Валентин Плетньов, но с ограничени средства от бюджета на Регионалния исторически музей във Варна.

Археолозите проучили 7 сгради от крепостта Кастрици и открили, че някъде в средата на ХІV век голямо земетресение разрушило постройките и принудило хората да се преместят по-високо и навътре в сушата. И тази година археолозите не успели да стигнат до отдавна търсената църква, за която предполагат, че се намира в крепостта. Въпреки това новите находки са изключително ценни - две редки монети от времето на Йоан Тертер, други няколко - пробити, сечени от българския цар Тодор Светослав - вероятно за женски накит.

Намерени са и 130 монети с лика на влашкия воевода Влад I Узурпатор, част от ритуална чаша, множество кръстове, сребърни грошове от румънските земи, както и турски монети от времето на Сюлейман Великолепни, отличаващи се с високо качество на среброто.

През ХVІ век се е търгувало основно със зърнени храни и основно се е изнасял дървен материал, от България са изнасяли венецианци и генуезци зърно, ечемик, жито, мед, пчелен восък, а са внасяли луксозни стоки. Сведения за крепостта Кастирици има от 1321 година. Тя е защитавала Варна от север, използвана е като пристанище и през Османския период.

Заради активната търговия тогава всяка година специалистите намират там съкровища и големи количества старинни монети.

#Варна #крепост #съкровище #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"