Протестът, ден 54: Молебен за духовно обединение на българския народ

Протестът, ден 54: Молебен за духовно обединение на българския народ
Снимка: danswithme.com
A A+ A++ A

С молебен за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ започна 54-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски в София. Този път сборният пункт на протеста беше на площада пред Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Сред присъстващите в храма имаше и много протестиращи.

Службата в катедралния храм беше водена от епископ Тихон – предстоятел на църковното настоятелство на „Св. Александър Невски“. Важно е да знаем какво искаме, тъй като понякога в живота се случва така, че най-силното ни желание може да се окаже най-голямото ни наказание. Да избягваме греховете, призова в словото си епископ Тихон.

След службата протестиращите тръгнаха на шествие, предвождано от тъпани и знамена, към сградата на Министерски съвет. На площад "Независимост" демонстрантите останаха близо час, като блокираха движението в района и освиркваха управляващите. В шествието участваха около 1000 души по сметки на протестиращите.

Около 20 часа хората потеглиха отново към Народното събрание, което този път не беше оградено с метални заграждения. Около сградата бе опъната полицейска лента, зад която стояха служители на МВР.

Хората свиреха със свирки, вувузели и барабани, развяваха български национални флагове и знамена на ЕС и скандираха "Оставка" и "Мафия". Част от издигнатите плакати гласяха: „Орешарски, идвам за оставката”, „Отлитайте и не се връщайте”, „Оставка сега”, „Оставка веднага, наглеци”, „Мафията замени калинките с търтеи”, „Когато силните подритваха слабите, мислиха ли, че ще дойде време, когато слабите ще дойдат да ги изритат?”. Един от протестиращите носеше карикатура на Пламен Орешарски, като под краката му беше надписано: „Оставка” и „Нестинарски Орешарски танци”.

Пред сградата на парламента свещеник каза молитвата „Отче наш” на мегафон. Около него се бяха събрали по-голямата част от протестиращите. Някои се редуваха да свирят на пианото, поставено пред паметника на Цар Освободител. Около 21 часа повечето протестиращи започнаха да се разотиват.

С бира и минерална вода бяха посрещнати в Пловдив седемте протестиращи, които потеглиха в събота от София на пешеходен поход към Евксиноград. Идеологът на Похода Любен Иванов от София и неговите съмишленици събраха овациите на близо 40-те събрали се пред общината пловдивчани.

Около 20 варненци протестираха пред резиденция „Евксиноград”. Протестът премина мирно, без блокиране на пътя Варна – Златни пясъци. Сред демонстрантите преобладаваха млади хора и майки с малки деца. Опънат бе транспарант „България каза ОСТАВКА”.

Малобройни протести срещу правителството на Пламен Орешарски имаше още в Бургас, Смолян и други градове в страната.

#протест #Орешарски #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници