Работата в срутената галерия в „Ораново” трябвало да започне през август

Работата в срутената галерия в „Ораново” трябвало да започне през август
При срутването на 16 юли загинаха четирима въглекопачи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По план в срутилата се галерия в рудник „Ораново” е трябвало да се копае от началото на август, призна управителят Валери Манов, предаде БТА.

„Наложи се по-рано да започнем, тъй като в предишната 63-та галерия се оказа, че запасите от въглища са с 50% по-малко от предвиденото. Пластовете в този проход бяха изтънели, което означава, че не можем да добиваме. Затова, вместо да чакаме три месеца и да бездействаме, започнахме да проучваме следващия 64-ти тунел”, обясни Манов.

Той обясни, че според него това не е нарушение, нито пък е причината за срутването на калната и скална маса.

„Не сме длъжни да уведомяваме енергийното министерство всеки път, когато променим предварително начертания план на работа. Тези решения се взимат от ръководството и от главния инженер на рудника”, коментира управителят.

При срутването на 16 юли загинаха четирима въглекопачи. Телата на Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити часове след инцидента, а на Николай Михайлов и на Иван Лазаров - чак на 2 август, 18 дни след началото на издирвателната акция.

В понеделник миньорите започнаха укрепване на някои критични участъци в мината. В момента е спрян добивът на въглища, не се извършва производствена дейност. Работи се само по ремонт и поддръжка на техниката и съоръженията.

#рудник „Ораново” #Валери Манов #Манов #Ораново #Асен Стойнев #Христо Младенов #Николай Михайлов #Иван Лазаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници