Стоян Андонов: Да се въведе обучение по плуване в училищата

Стоян Андонов: Да се въведе обучение по плуване в училищата
Снимка: gong.bg
A A+ A++ A

Трябва да се върне обучението по плуване в училищата, заяви Стоян Андонов, председател на Националната комисия за водно спасяване и член на Националния съвет на Български червен кръст (БЧК) за агенция "Фокус".

„100% съм убеден, че това нещо до голяма степен не само ще намали броя на децата, които загиват във водата, а ще помогне и многото басейни, които бяха построени и от доста години са изоставени и занемарени, да се въведат в някаква експлоатационна готовност и да се върнат в експлоатация. Това до голяма степен ще помогне не само за живота, а и за запазване здравето на нашите деца, които прекарват повечето си време пред компютрите. Тази база е много голяма и се руши и изчезва. Това е лошото”, посочи Андонов.

Според него трябва и държавата, и общините да дадат своя дан за здравето на децата.

"До голяма степен тези басейни са в училищата и делегираните бюджети на много места в училищата не могат да ги поддържат. Училищата ги дават на частници, а частниците си гледат интереса и ги правят на фитнес-центрове, където дебеловрати момчета да тренират и да пият анаболи и евентуално да влизат във водата, за да се изплакнат от потта. Този хубав спорт е хвърлен някъде там на бунището, като държавна политика”, допълни Андонов.

„В един от предишните парламенти, в Комисията за младежта и спорта един депутат, когато стана въпрос за връщането на плуването в училищата, каза: „Моята дъщеря веднъж ходи на плуване и не си беше изсушила косата, разболя се, хвана хрема, какво плуване, какви училища. Така че може би в тези комисии, трябва да влязат и хора от спорта, а не на чисто партизански принцип, понеже не са успели да влязат в други комисии”, посочи още Стоян Андонов.

#Андонов #плуване #Български червен кръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници