Хасан Адемов: 199 нарушения в мина "Ораново" от 2007 г. досега

Хасан Адемов: 199 нарушения в мина "Ораново" от 2007 г. досега
"В момента 2229 миньори работят в системата на въгледобива в цялата страна. Това е труд, който изисква ежеминутни усилия за спазването на безопасни условия на труд и за технологична дисциплина", отбеляза Адемов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От началото на 2007 г. в мина „Ораново“ са направени 37 проверки, установени са 199 нарушения на безопасните условия на труд, издадени са 17 акта за административни нарушения и са наложени глоби за общо 33 хил. лв., заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, предава БГНЕС.

Инцидентът в мина „Ораново“ доказва, че при всички положения там е имало условия, които са предразполагали към трагичен изход“, каза Адемов.

В момента заедно се прави преглед на законодателната уредба, свързана с безопасните условия на труд, подчерта той.

Органите на Главна инспекция на труда извършат регулярни проверки в мините на всеки три месеца, отбеляза Адемов и добави, "очевидно е, че това не е достатъчно".

"В крайна сметка за здравето и безопасността отговарят и работодателите и работниците и трябва всеки ден да се контролират условията на труд. Може би министърът на икономиката трябва да събере браншовия съвет, където да се направи нова крачка, за да има превенция на всичко, което се случва в този отрасъл", коментира още социалният министър.

"В момента 2229 миньори работят в системата на въгледобива в цялата страна. Това е труд, който изисква ежеминутни усилия за спазването на безопасни условия на труд и за технологична дисциплина", отбеляза Адемов.

Според него, най-накрая трябва да финализира дискусията за механизма за минималната работна заплата.

Разчетите към момента показват, че ако минималната работна заплата се увели с 20-30 лева, ефектът върху бюджета ще е неутрален, посочи Адемов.

#Ораново #Хасан Адемов #нарушения #миньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници