Изненадващ разнобой в гръцкия кабинет за еврото

Изненадващ разнобой в гръцкия кабинет за еврото
Гръцкият финансов министър Венизелос на заседание на управлящата партия ПАСОК; в дъното зад него се вижда премиерът Папандреу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос изненадващо се обяви против инициирания от премиера Георгиос Папандреу референдум за споразумението за втория спасителен заем, считано за вот „за“ или „против“ оставането на Гърция в еврозоната.

След като в сряда вечерта лидерите на Германия и Франция Никола Саркози и Ангела Меркел обясниха на Папандреу на спешна среща, че Гърция няма да получи и цент повече международна помощ, дори от първия спасителен заем, приет през 2010 г., докато референдумът не приключи, рано в четвъртък Венизелос заяви, че принадлежността на страната към еврозоната е историческо завоевание на гръцкия народ и не може да бъде поставяно под въпрос.

„Мястото на гръцкия народ в еврозоната е историческо завоевание на гръцкия народ, което не може да бъде поставяно под въпрос. То не може да бъде зависимо от референдум“, подчерта Венизелос в комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС.

Малко по-късно в четвъртък гръцкият министър на развитието Михалис Хрисохоидис също призова европейският план за финансово спасяване на Гърция да бъде бързо ратифициран от парламента, като се противопостави на намерението на премиера Георгиос Папандреу да организира референдум.

"Това, което е належащо, е ратифицирането от парламента на споразумението (европейското) за изваждане на Гърция от задънената улица", подчерта Хрисохоидис, цитиран от публичната телевизия Нет. Т

След срещата си в Кан с европейските лидери и с представители на Международния валутен фонд, намиращи се във френския град за срещата на Г-20, гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че трябва да е ясно дали гърците искат да останат в еврозоната.

#Евангелос Венизелос #МВФ #Европейски съюз #ЕС #Жозе Мануел Барозу #референдум #Европейски фонд за финансова стабилност #ЕФФС #спасителен заем #спасителен фонд #Никола Саркози #Ангела Меркел #Президент на Франция #Канцлер на Германия #министър-председател на Гърция #Георгиос Папандреу #еврозоната #еврозона #евро #дългова криза #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"