Протестът, ден 48: Депутатите напуснаха парламента минути преди блокадата

Протестът, ден 48: Депутатите напуснаха парламента минути преди блокадата
През целия ден полицейското присъствие около Народното събрание беше засилено. Снимка: danswithme.com
A A+ A++ A

Минути преди парламентът да бъде обсаден на 48-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, народните представители напуснаха сградата, за да избегнат нова блокада. Депутатите от мнозинството набързо гласуваха отлагане на разискванията по актуализацията на бюджета и ги оставиха за четвъртък.

Около 16:30 часа, след края на разискванията, в пленарната зала настана конфузна ситуация, в която депутатът от ДПС и председател на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев забрави, че микрофонът е включен и каза на председателя на Народното събрание Михаил Миков да се обади на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.„Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко. Това е бавене, за да ни блокират вътре в парламента. Да не пита после ама аз не знаех“. Записът бе направен от БНР.

От трибуната на парламента Михаил Миков заяви: „Навън се събират все повече и повече хора“.
По същото време десетки протестиращи граждани се бяха събрали на различни подстъпи около заграденото от полиция Народно събрание, но депутатите успяха да се изплъзнат от готвената им обсада.

След това протестиращите започнаха да се събират на площада пред Министерския съвет. По данни на МВР около 20 часа там е имало около 1000 души. После шествието тръгна към Народното събрание, като блокира бул. „Цар Освободител“, кръстовищата на Ректората и Орлов мост.

Според протестиращите в пика на шествието са участвали около 7000 души. Те викаха „Оставка“, „Мафия“ и „Червени боклуци“ и издигаха лозунги за незабавна промяна на Изборния кодекс.

Белият роял, който стана емблема на протеста пред паметника на Цар Освободител, вече си има компания - там е поставено и черно пиано, а протестиращи свирят на двата инструмента.

Някои от издигнатите плакати гласяха „Господине Орешарски, извадете главата си от пясъка“, „Аз съм депутат – нямам срам“, „Веднага оставка и избори септември 2013“. Един от тях изобразяваше брадясалия рапър и защитник на правителството Мишо Шамара в компанията на Маркс и Енгелс. Около 22 ч. протестиращите започнаха да се разотиват.

По-късно агенция „Фокус“ предаде, че протестиращи от Гоцеделчевско са били спирани на няколко пъти за проверки от КАТ на връщане от протеста в столицата. Атанас Стефанов, един от участниците в протеста, обясни, че са тръгнали рано сутринта от с. Петрелик и в 11.00 часа са били в София, оттам автобусите били спрени от полиция, ДАИ и са ги изгонили от паркинга до Националния стадион. На шофьора на автобуса е бил съставен акт и за неправилно паркиране.

На връщане са били спрени и в Перник от катаджии, които обяснили, че им е бил даден номерът на автобуса, който да спрат за проверка. „Стояхме два часа в Перник. По същия начин и в Благоевград бяхме спрени и 15 полицаи снеха самоличностите на всички пътуващи“, каза той. Мъжът каза, че току-що е бил освободен от Второ РПУ - Благоевград, записани са данните и утре ще получи призовки за явяване в полицейските управления. Действията на полицията срещу нас са произвол и ограничаване на правата на човека – ние може да прекосяваме границите по Европа, без да ни бъде потърсена личната карта, а разстояние от 80 км да го преминаваме за 8 часа и да бъдат издадени на шофьора три акта и утре всички пътуващи да се явим до Второ РПУ - Благоевград“, разказа Атанас Стефанов.

На въпрос в кой протест са се включвали пътуващите в рейса, Стефанов отговори: „Ние тук сме различни хора: едни подкрепят правителството, но са против Лютви Местан и за това са на протеста, а други не харесват например Мая Манолова“. Той посочи, че част от пътуващите в рейса тази сутрин са били на протеста, а друга – пред парламента и са се подписали в подписката в подкрепа на правителството.

„Като попитахме полицията защо ни снемат самоличността, обяснението беше, че се е случило нещо в София и трябва да се дават показания. Питахме ги какво се е случило в София – казаха ни, че не знаят, а документите утре щели да ги получат“, допълни Стефанов.

#протест #Орешарски #правителство #оставка #блокада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници