Евгени Диков: Имаме достатъчно доказателства за дело срещу Цветанов

Евгени Диков: Имаме достатъчно доказателства за дело срещу Цветанов
Евгени Диков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нашата преценка е, че имаме достатъчно доказателства, за да бъде внесено делото в съда. Това каза изпълняващият функцията градски прокурор на София Евгени Диков за внесения обвинителен акт срещу Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Аз смятам, че доказателствата, които са събрани, за да му бъде повдигнато обвинение и най-вече да бъде внесено това производство в съда, сочат, че по наше мнение всички доказателства са събрани и е обоснована неговата виновност, обясни градският прокурор на София. Той посочи, че съдът е органът, който решава виновен или невинен е някой.

Помолен да коментира изказването на Цветанов по-рано днес, че е жертва на организираната престъпност, Диков каза: „Що се отнася до израза, че е жертва на организираната престъпност, трудно бих могъл да го споделя“.

Думите на Цветанов от днес бяха: „За мен е важно подобен процес да не бъде протакан, защото знаем, че всичко това, което се прави срещу мен …, че съм жертва на организираната престъпност и на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица“.

БГНЕС припомня, че днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Цветан Цветанов. Стана ясно, че в хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. Той е обвинен за това, че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си, е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново).

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия за СРС, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

Това е второ обвинение срещу Цветанов. Той вече е подведен под отговорност, че е допуснал безконтролно подслушване. Това разследване още не е приключило.

#Евгени Диков #прокурор #София #обвинение #Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници