Протестът, ден 46: Радикализация - „Комунистическият вирус още е жив”

Протестът, ден 46: Радикализация - „Комунистическият вирус още е жив”
Снимка: bulgaria-news.bg
A A+ A++ A

В 46-тия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски лозунгите вече се радикализираха. Към 19.00 часа пред сградата на Министерски съвет протестиращите се събраха за традиционното си вечерно шествие.
Движението на площад „Независимост” беше блокирано. Стотици протестиращи скандираха „Оставка!” и „Червени боклуци!” пред сградата на Министерски съвет. По данни на МВР около 500 души са били протестиращите край Министерски съвет към 19.30 часа, а към 20.00 часа – 2000. Според самите участници в протеста те са били няколко пъти повече.

Шествието към сградата на Народното събрание потегли с освирквания. Протестиращите носеха плакати с надписи: „Протестът – пръв враг на тутраканската селищна система”, „Мафията: или ние имаме всичко, или вие нямате нищо!", "Гражданите: искаме си България обратно!”, „Палката не е символ на демокрацията, не е единствена бюлетина, на Йовчев писалката доказва безсилието ви” , „Народната милиция – биещо сърце на партията”, „Комунистическият вирус още е жив”, "Не`ам нерви!", "Свободата, Орешарски, е на върха на твоята оставка!" и др.

След това шествието мина покрай парламента и блокира движението на Орлов мост. После протестиращите се върнаха пред Народното събрание. Хората освиркваха правителството, скандираха „Оставка!” и „Червени боклуци!”

Оттам те тръгнаха по бул. „Евлоги Георгиев", но този път в насрещното платно, откъм езерото „Ариана", за да стигнат до националния стадион. След това протестиращите минаха по „Гурко", а на бул. „Васил Левски" направиха обратен завой, като се върнаха пред сградата на парламента.
Пред Народното събрание протестът отново се наслади на звуците на белия роял, а множеството пееше бунтовни песни.

Протести срещу правителството на Пламен Орешарски се проведоха в Пловдив, Бургас, Ямбол, Сливен и други градове на страната.

Контрапротестът

По-рано вечерта се проведе традиционният контрапротест в подкрепа на правителството. Събралите се граждани обясниха, че вече са събрани над 370 000 подписа в подкрепа на кабинета.
„Орешарски си е Орешарски, голям специалист в областта си - със своята природна надареност, с любовта му към България, с това, че се съгласи в този труден момент да оглави българското правителство. Не всяка мижитурка се съгласява на тези работи", коментира един от протестиращите пред НДК.

#протест #Орешарски #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници