Адвокатът на Гери: Тя беше оклеветена пред целия народ от Цветанов

Адвокатът на Гери: Тя беше оклеветена пред целия народ от Цветанов
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"Причините за обрата се коренят в изключително силната и много активна защита по делото на Гергана Червенкова.", каза пред БНР адвокатът на Гергана Червенкова - Гачо Груев, пише БГНЕС.

По делото ролите на прокуратурата и защитата се смениха. Ние представихме над 40 доказателства в подкрепа на това, че Гергана не е извършила нищо наказуемо. Докато прокуратурата, която представлява интересите на молещата държава – САЩ, не представи нито едно такова доказателство, уточни адвокат Груев. Доказателствата сочат нещо друго, което е в подкрепа на защитната теза, че тази наша сънародничка не е извършила нищо наказуемо и не следва да бъде екстрадирана. Даже това е по-голям успех поради това, че самите американски държавни органи сами се убедиха в това, че тук има грешка, че тези обвинения, които се приписват на Гергана не са точни и сами оттеглиха искането си за екстрадиция, каза адвокат Груев.

Обвиненията на Червенкова са скалъпени и изфабрикувани. Това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация, която включваше зам.-главния прокурор Ася Петрова и вече бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Българските граждани може би не знаят, че освен дългия престой в САЩ - над 3 седмици, тази делегация е извършила посещение при директора на агенция ДЕА. Един български политик няма работа в агенцията по операции на една спецслужба. Това показва съпричастността на Цветанов в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално в България. Политическото лице Цветанов и неговите помощници са взели участие в скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която нищо такова не е извършила, категоричен е адвокат Груев.

Гергана беше оклеветена пред лицето на целия български народ от Цветан Цветанов, подчерта Груев.

В това оклеветяване бяха впрегнати правомощията на българските институции в лицето на ръководеното от Цветанов тогава МВР. Бяха създадени документи с невярно съдържание, на базата на които редица телевизии излъчиха такива репортажи, с които твърдяха, че Гергана е организатор и ръководител на престъпна мрежа, че и била събрала над 5 млн. долара, които неща са изцяло неверни от начало докрай, категоричен е адвокатът.

Ако главният прокурор разрови тази история не малко магистрати от съда, както и служители от ДАНС, от МФ, ще трябва да понесат една нелека отговорност. Главният прокурор е избран с протекцията на ГЕРБ и ако той беше на място досега да е образувал едно наказателно производство срещу Цветанов и бившия правосъден министър Диана Ковачева. Неговата заместничка Ася Петрова следваше отдавна да бъде отстранена от заеманата от нея длъжност. Множество държавни институции от името на държавата – ДАНС, спецпрокуратура, спецсъд, МФ, извършват едни нарушения на закона, които в някои случаи са и престъпления, за да направят услуга на Цветанов и да изкарат тази българска гражданка като извършител на престъпление и да подкрепят политическата линия на Цветанов, който държеше да е известен в обществото като боец срещу престъпността и бил постигнал много успехи в тази насока, каза още адвокатът.

За тефтерчето на Филип Златанов, Груев каза, че това е една улика от една страна – от друга това тефтерче "показва, че тази дейност на тези хора изглежда са нарушили редица законови норми и те не е допустимо да бъдат политици и да изпълняват такива функции".

Това дело срещу Гери ще бъде аналог за българските граждани, особено за по-младите и тези, които работят в чужди фирми да имат по-голяма предпазливост. Гражданите ни трябва да имат винаги едно наум, че работят за други държави и че там има друг правов ред и че при определени условия може да им се търси отговорност, включително и наказателна.

#Гергана Червенкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници