Регулацията на пазара на лекарства е на път да се провали

Регулацията на пазара на лекарства е на път да се провали
Търговците на медицински консумативи трябва да въведат в регистъра цената на изделието и техническите му характеристики. Снимка:frognews.bg
A A+ A++ A

Новата регулация на пазара на медицинските изделия е на път да се провали, предаде btv. Старта на електронния регистър, който трябваше да сложи край на спекулацията с цените на консумативите, се отлага с една година.

Търговците на медицински консумативи трябва да въведат в регистъра цената на изделието и техническите му характеристики. Здравната каса, здравното и социалното министерство ще могат да договарят отстъпки и да плащат само за консумативи от регистъра.

„Рискът е, че нито касата, нито министерството ще може да осигури безплатни медицински изделия и то такива, които и в момента осигуряваме”, посочи д-р Нели Таринска от дирекция "Лекарствени продукти и медицински изделия" към здравното министерство.

В бюджета на Касата за тази година е предвидено тя да плаща за четири нови групи изделия. Според пациентките организации, обаче, регистърът няма да подобри съществено достъпа. Ако регистърът не бъде попълнен до следващата година, вероятно ще се наложат нормативни промени.

#изделия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници