Протестът, ден 42: „Не искаме да храним мафията!“

Протестът, ден 42: „Не искаме да храним мафията!“
Снимка: danswithme.com
A A+ A++ A

За 42-ри ден протестиращите в София поискаха оставката на правителството на Пламен Орешарски. След опита за блокада на бившия Партиен дом множеството започна да се събира около 19 ч. и към 19.30 часа според МВР на площада пред Министерския съвет е имало около 1500 души. Движението по бул. „Дондуков“ и бул. „Цар Освободител“ беше спряно. Протестиращите освиркваха сградите на правителството и бившия Партиен дом, свиреха със свирки, вувузели и други инструменти.

Полицията беше заградила изцяло достъпа до бившия Партиен дом откъм бул. „Дондуков“ и частично - откъм бул. „Цар Освободител“. Протестиращите свиреха със свирки, развяваха национални знамена, скандираха „Червени боклуци“ и се опитваха да попречат на депутатите да излязат от сградата на Народното събрание. Всеки път когато депутатска кола излезеше от паркинга на сградата, тя бе бурно освирквана.

Пред сградата на Партийния дом група граждани издигнаха голям плакат „В любовта е истината“. Около 20.00 часа шествието се насочи към сградата на парламента. Част от издигнатите плакати гласяха: „Докога ще е така?“, „Докъде ще стигнете?“, „Плъхове вън!“, „Долу ръцете от държавните пари, господа управници“ и „Не искаме да храним мафията“.

На кръстовището пред Военния клуб шествието се раздели на два лъча и по-голямата част от него тръгна към сградата на парламента, а другата продължи да се движи по ул. „Раковски“. Протестиращите, които тръгнаха по ул. „Раковски“, завиха по ул. „Гурко“ и викаха „Оставка“ под прозорците на МВР. След това по ул. „Шишман“ също се отправиха към парламента.

Протестното шествие се събра на площада пред Народното събрание, където участниците освиркваха сградата на парламента и скандираха „Оставка“. По данни на МВР към 20 ч. пред парламента е имало около 3500 души, според самите протестиращи те са били два-три пъти повече.

Бялото пиано, което от няколко вечери е символ на протеста на площада пред парламента, отново бе пред паметника на Цар Освободител и протестиращи се редуваха да свирят на него. Участниците направиха обиколка на сградата. В района и около Народното събрание имаше засилено полицейско присъствие. Униформени полицаи се движеха и сред самите протестиращи. След като направиха полукръг, те минаха през градинката до Народното събрание, заобиколиха по бул. „Васил Левски“ и стигнаха до служебния вход на парламента откъм ул. „Оборище“.

Със скандирания „Оставка“ протестиращите отново се върнаха пред централния вход на Народното събрание. Те държаха български знамена и знамена на Европейския съюз, чуваха се звуци от свирки, барабани и тъпани. Към 21.00 часа броят на протестиращите започна да намалява. Полицейското присъствие остана засилено. Част от протестиращите запалиха свещи. Сред протестиращите имаше граждани и от провинцията, които държаха лозунги с имената на градовете им и пееха възрожденски песни.

Близо 50 пловдивчани изпратиха ритуално БСП към Бузлуджа с пожелание да не се връща повече. Пред сградата на партията столетница на ул. „Кръстьо Пастухов“ те поставиха кръст, кашон с червени найлонови торбички, пълни с боклук, както и десетки картонени чинии. Последните се явиха алюзия на летящи чинии, които протестиращите предложиха като алтернативен превоз на управляващите до Бузлуджа.

Недоволните рецитираха специално създадени за повода стихове. Креативността им продължи с появата на две жени с шапки на магьосници, които направиха символични заклинания за отпращане на червената партия в миналото.

С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена годишнината от смъртта на руския бард Владимир Висоцки. С този акт показваме, че не сме против Русия, а срещу комунизма, който все още не си е отишъл от нашата страна, обясниха протестиращите. Те пяха известни строфи от песните на Висоцки, а 30-минутният протест завърши с дружно „Сбогом“, насочено към столетницата.

Протести срещу правителството на Пламен Орешарски имаше още в Бургас, Сливен, Смолян и други градове на страната.

Контрапротестът

Междувременно около 50 души се събраха пред НДК за поредна вечер в подкрепа на правителството на премиера Пламен Орешарски. Мишо Шамара, който е традиционен оратор на контрапротеста, заяви, че обича присъстващите и ги призова, въпреки възрастта им, да се присъединят към протестите пред централата на ГЕРБ, които започват след контрапротеста пред НДК.

„Да живее Орешарски“ и „Победата е наша“ са някои от възгласите, с които завършват ораторите на контрапротеста. За неделя се планира общонационален митинг-шествие, обявиха още симпатизиращите на премиера Пламен Орешарски.



#протест #Орешарски #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници