Отказваме по-трудно ментоловите цигари

Отказваме по-трудно ментоловите цигари
A A+ A++ A

По-трудно е да се спрат ментоловите цигари, отколкото другите, съобщиха учени. Изследването е поръчано от здравните власти в САЩ, които започнаха обществено допитване за евентуалната им забрана, предава БГНЕС.

Няма данни тези цигари да увеличават допълнително риска от свързани с тютюнопушенето заболявания, но има „по-голям риск в сравнение с нементоловите цигари за общественото здраве“, съобщи Американската агенция за лекарствата и храните (АЛХ /FDA/).

Агенцията „се опитва да научи повече, за да вземе решение“ за цигарите, се казва в съобщение за пресата. С него се обявява начало на двумесечна обществена дискусия, която може да доведе до „разпоредби“. Проучването на АЛХ показва, че новите пушачи често предпочитат ментолов тютюн и пушачите на ментолови цигари са по-склонни от другите пушачи да запалят първата си цигара пет минути след събуждане. Това предполага „нарастваща зависимост“, се казва в съобщението. Пушачите на ментол имат по-големи трудности да спрат тютюнопушенето и изглеждат по-зависими, според АЛХ.

На ментоловите цигари се пада една четвърт от пазара в САЩ и те са много популярни сред младите и чернокожите, според изследването на АЛХ.

„Това е проблем за общественото здраве“, казва Маргарет Хембърг от АЛХ, цитирана от АФП, която посочва, че допитването до населението „ще ни помогне да вземем решение, за да се справим с проблема“.

Според асоциацията Campaign for Tobacco-Free Kids („Кампания за детство без тютюн“, бел. ред.) ментоловите цигари „трябва да бъдат забранени в САЩ“. Учените от АЛХ вече дадоха оценката си през март 2011 година, че изтеглянето на ментоловите цигари от пазара ще бъде полезно от гледна точка на общественото здраве.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници