Омбудсманът се самосезира за насилието при протестите до парламента

Омбудсманът се самосезира за насилието при протестите до парламента
Константин Пенчев е видял упражнено насилие от страна на полицията срещу протестиращите при парламента. Снимка: www.webcafe.bg
A A+ A++ A

Омбудсманът Константин Пенчев образува проверка по собствена инициатива по повод на упражненото насилие при провеждането на протеста в района на НС и Храм-паметника „Св. Александър Невски“, съобщиха от кабинета на омбудсмана, предаде БГНЕС.

„От кадрите, разпространени в средствата за масова информация и интернет, е видно, че по време на протеста граждани са получили различни наранявания. Има данни и за счупени камери на журналисти“, се казва в писмо, изпратено до заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Омбудсманът настоява министърът да извърши проверка и да отговори на следните въпроси: Какви превантивни действия по повод на протеста са предприети от страна на органите на МВР? Употребени ли са сила и помощни средства от страна на полицията и жандармерията спрямо протестиращи граждани и кои обстоятелства са наложили употребата на такава сила? В случай на употреба на сила и помощни средства – доколко това е било „абсолютно необходимо“ и доколко е следван принципът на пропорционалност при употребата им? Какъв е броят на пострадалите лица?.

В писмото до министъра на вътрешните работи Пенчев пита и дали са гарантирани трудовите права на служителите на МВР, ангажирани с осигуряването на обществения ред по време на продължаващите вече 42 дни протести, като междудневната и седмична почивка в установения минимален размер за предотвратяване на натрупването на умора и претоварване на служителите от МВР, отчетност и заплащане на полагания извънреден труд.

#Константин Пенчев #Цветлин Йовчев #омбудсман #МВР #СИЛА #права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници