Протестът, ден 41: „Който сее заграждения, жъне барикади”

Протестът, ден 41: „Който сее заграждения, жъне барикади”
Снимка: Noresharski.com
A A+ A++ A

41-вият протест срещу правителството на Пламен Орешарски е един от най-многолюдните досега, твърдят участници и наблюдатели. Този факт се потвърди и от сметките на МВР, според които към 19.30 ч. на площада пред Министерския съвет е имало около 2000 души, а към 20 ч. - 4000.

След снощните сблъсъци с полицията при обсадата на парламента тази вечер протестът премина мирно и без инциденти. Движението в района на Ларгото бе блокирано, около 20 ч. започна шествието към сградата на Народното събрание.

Множеството освиркваше сградата на Министерския съвет, която бе обградена с метални заграждения. Хората скандираха „Оставка“, „Мафия“, свиреха със свирки, вувузели и музикални инструменти, носеха национални флагове и знамена на ЕС.

Част от издигнатите плакати гласяха „Докога ще е така“, „Омразата към ГЕРБ не е политика“, „Докъде ще стигнете“, „Ако Хизбула са терористи - БСП и ДПС са по-страшни психотерористи“, „Сблъсъците снощи бяха провокирани от малка група платени управляващи“, „Да ги изринем, за да я има България“, „Който сее заграждения, жъне барикади“.

Пред сградата на парламента множеството освирка управляващите и скандираше „Оставка“. След това шествието се раздели на три лъча и блокира центъра на София - от паметника на Васил Левски до Орлов мост. Блокиран беше и площадът на катедралния храм „Св. Александър Невски“.

На площада пред парламента отново звуча класическа музика на бялото пиано, тази вечер в съпровод на цигулка.

Полицейското присъствие беше значително по целия маршрут на протеста, но обстановката беше спокойна.

В Пловдив протестиращите запалиха свещи в митрополитския храм „Света Марина“. Около 70 души направиха традиционното си шествие по главната улица на града.

Протест се проведе и във Варна. Хората там блокираха за кратко кръстовището пред сградата на общината, след което се отправиха към Катедралата. Шествието беше предвождано от транспарант с надпис: „Варна казва: Оставка!“.

Протести срещу правителството на Пламен Орешарски имаше още в Бургас, Сливен, Ямбол и други градове на страната.

Контрапротестът

Протестиращите в подкрепа на кабинета „Орешарски“ пред НДК заявиха, че кабинетът не трябва да подава оставка и да изпълни целия си мандат, предаде агенция „Фокус“. „Какво му е лошото на това правителство? Имаше ли един ден, в който да беше оставено да работи нормално?“, каза един от тях.

Протестиращите се обърнаха към управляващите да не ги изоставят. Организаторите обявиха, че утре ще има организиран протест от 10.00 часа пред Посолството на Германия - „протест ще има, защото сме пълноправни членове на Европейския съюз, но посланиците явно не го разбират“. Те заявиха, че органите на реда трябва да въведат ред. Хората поздравиха българските полицаи, които снощи не са позволили да се стигне до по-големи ексцесии. Една от участничките попита майките, които снощи държаха децата си като щит, за да се пазят от камъните – какви майки са.

Някои от участниците в протеста носеха лозунги „Кой жадува и иска гражданска война в България“, „Еврокомисар Рединг, господин Президент - чуйте и нас“, „Демокрацията казва: Законните правителства не се свалят на улицата, а в урните“. Те заявиха, че ще отидат да скандират пред централата на бТВ, за да поискат отнемане на лиценза на телевизията, защото подканвала към гражданска война.

#протест #Орешарски #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници