Главният прокурор очаква от МВР да открие провокаторите от протестите

Главният прокурор очаква от МВР да открие провокаторите от протестите
A A+ A++ A

На МВР беше поставена задача да идентифицират хората, които правят провокации. Такива доклади с подробна информация все още нямаме. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде агенция „Фокус“.

„От другата страна на барикадата, не искам да изглеждам като специалист по полицейска тактика, но решението за извеждане с този голям, бял автобус не беше най-правилното тактическо решение. Това до известна степен провокира протестиращите или поне усили настроенията на недоволство, а даде и повод на хората, които са единици, да хвърлят една по-тъмна сянка както върху полицейските униформи, така и върху хората, които протестираха“, добави Цацаров.

„За мен имаше известна подготовка, която не е подготовката на хората, които всеки ден извървят един мирен марш и издигат лозунги, които изразяват определени политически, граждански, а отскоро и икономически искания. Не мога да кажа дали някой е внедрил някакви хора в протеста, или те сами са влезли в протеста. Протестът сам по себе си не може да бъде опорочаван, защото вътре има хора, които са се стремили на всяка цена да има агресия. Ако направим това, означава да кажем, че правим един опит да отречем целия протест. Реалистичната оценка показва, че не това е обликът на протеста, обликът на протеста е нормален, протестиращ гражданин“, каза още главният прокурор.

Той посочи, че до късно снощи е поддържал връзка с вътрешния министър Цветлин Йовчев и очаква да получи данни от МВР след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). „Начинът, по който бе направен опит да бъдат изведени хората от парламента, не ми изглежда най-добрият. Това също ще бъде предмет на разговори след заседанието на ВСС. Самият аз съм поискал да ми бъде разяснено кой е заповядал точно този тип извеждане“, каза още Цацаров.

Насилието е нещо, което не може да бъде толерирано независимо откъде идва това насилие, коментира Цацаров. „Моето впечателение е: Мирният протест (защото на този протест, дори гледайки телевизия като зрители, можем да видим хора, които упражняват познати на нас професии; второ, изглежат съвсем не настроени враждебно; трето, са излезли за поредна вечер да изкажат или покажат това, което мислят), но сред тях определено имаше хора, които не се вписваха във формата на гражданския протест и целяха провокации и насилие на всяка цена. Нещо, което само по себе си да опорочи мирния протест и едва ли не - да го покаже в една агресивна светлина“, обясни главният поркурор.

#Парламент #протест #Цацаров #МВР #провокатори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници