Вивиан Рединг: Ромите трябва да си помогнат и сами

Вивиан Рединг: Ромите трябва да си помогнат и сами
A A+ A++ A

Ромите трябва не само да чакат от правителството, от кмета, а също трябва сами да си помогнат. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг на Граждански диалог за реформите в Европейския съюз и бъдещите законодателни инициативи, предаде агенция „Фокус“. Ромски организации се оплакаха, че няма реален диалог по проблемите на ромите.

Беше повдигнат и въпросът за човешките права и правото на справедлив процес по повод казуса с Гергана, за която се иска екстрадиране в САЩ. По отношение на екстрадирането от България до САЩ – това е проблем не на ЕС, а на двустранните отношения между двете държави, заяви Рединг.

„Като цяло обществените сгради трябва да осигуряват достъп за инвалиди. Но в историческите сгради е много трудно да се направи ремонт. В Европа от дълго време представяме аргумента, че вместо да има големи институции, хората трябва да имат независим живот – в апартаменти, в къщи и да им се помага да се приобщават към живота. Боря се за това инвалидите да имат достъпност и даваме награди на градове, които са осигурили такава достъпност“, посочи Вивиан Рединг. 

„Аз съм първият комисар, който се зае със съдбата на ромите по време, когато цели ромски семейства бяха депортирани от Франция. Оттогава насам имам ромска платформа в Европа и всяка държава членка има програми за ромите, за да промени съдбата им. 10 милиона души живеят под прага на бедността. Образованието е най-важно, защото, ако ромските деца не ходят на училище, следващото поколение ще живее отново в бедност. Трябва да се помогне на хората да излязат от бедността.

#Вивиан Рединг #България #демокрация #дискусия #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници