Рединг: В България чувам само: корупция, олигархия, липса на справедливост

Рединг: В България чувам само: корупция, олигархия, липса на справедливост
Вивиан Рединг и президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A


Младежката безработица е въпрос, който се задава навсякъде. Вие имате 28% безработица сред младежите. В Солун например е 60% младежката безработица. Това е скандал. Не можем да оставим едно поколение да преживее един загубен живот. Това заяви заместник-председателят на ЕК Вивиан Рединг на дискусия с граждани за бъдещето на Европа, предаде БГНЕС.

Трябват ни хора, които създават фирми – малките и средните предприятия са онези, които създават 98% от работните места в Европа. Затова заедно с Европейската инвестиционна банка трябва да се дадат специални гаранции така, че малките и средните предприятия да получават тези пари със специални гаранции, които дават на младежите специални привилегии. Трябва да създадем заетост за младежите, каза Рединг.

Откакто съм пристигнала, чувам корупция, олигархия, липса на справедливост в работата на институциите и отчаяни сме. Това чувам с много емоция и тъга или с приглушен глас, или с крясък. Ами, демокрацията не може така да работи. Не се намесвам във вътрешните работи на България. Това е опитът от 33-годишния ми стаж в политиката, добави Рединг. Тя каза и че гражданите трябва да имат усещането, че са част от институциите.

Това е една от причините, поради която ние, в ЕС, не сме премахнали инструмента и механизма за наблюдение и оценка. Много пъти ми казват: махнете го този механизъм, отговорът на председателя на ЕК е винаги „Не“. Няма да премахнем този механизъм. А го използваме да упражняваме на натиск за независими институции, които да работят и да третират хората според това, че те са граждани, а не според нечий интерес. Политиката е служба на народа, а не службичка, искам да го кажа много ясно. Корупцията не може да вирее в демокрацията, категорична е Рединг.

Тя каза, че в Европа се обмисля създаването на Европейска прокуратура. „Г-жа министър Златанова е сподвижник на тази идея. И тя казва: да, България ще съдейства за създаването на Европейска прокуратура“, посочи Рединг.

За медиите тя коментира, че никой няма право да се намесва в тях. „20 г. имам стаж като журналист и най-силно ценя независимостта. Това е проблем, който вие сами трябва да си решите. Хората трябва да докажете, че вече не сте съгласни с подкупни журналисти, с несправедливи медии и с купени медии. Никоя демокрация не може да функционира с несвободни медии, това няма да спра да го повтарям“, подчерта Рединг.

#Вивиан Рединг #България #демокрация #олигархия #институции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници