Светецът от Байлово - Дядо Добри навършва 99 години

Светецът от Байлово - Дядо Добри навършва 99 години
Дядо Добри Снимка: facebook.com
A A+ A++ A

Дядо Добри и наричан от някои Светецът от Байлово навършва днес 99 години.

Дядо Добри е български дарител за реставриране и поддържане на много български християнски храмове, включително и на катедралата "Св. Александър Невски". Също така е считан от мнозина за изкючителен духовен пример в българското общество.

Роден е на 20 юли 1914 година в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 - време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, и примерът, който дава впоследствие с щедротата и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово".

Около 2000 година решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Почти всеки ден Добре Добрев ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметник Александър Невски или църквата Свети Седмочисленици събира в една пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства предоставени му от щедри граждани.

През 2005 г. дарява 10 000 лв за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово.
През 2007 г. дарява 25 000 лв за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци.
През 2008 г. дарява средства за ремонт на църквата в Калофер.
През 2009 г. дарява 35 700 лв на храм-паметник Александър Невски, най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма

Дядо Добри не е бил официално удостояван с почетни обществени звания. Въпреки това има страница в Интернет, създадена от хора, трогнати от делата на стареца. Домейнът на страницата се превежда буквално "Свети Добри".

Светецът от Байлово също така има широк кръг почитатели в социалната мрежа Фейсбук, където едноименна група, създадена в негова чест, към юни 2013 има над 30 000 члена.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници