“Интелигентен” скалпел “намира” ракови образувания

“Интелигентен” скалпел “намира”  ракови образувания
Нов скалпел буквално "надушва" ракови образувания и насочва лекарите. Снимка: inews.bg
A A+ A++ A

Интелигентен електронен скалпел може буквално да “намира” ракови образувания, което ще подобри и облекчи много работата на хирурзите, съобщава Би Би Си, цитирана от btvnews.bg. Разработката е на учените от Imperial College London.

 

Новият инструмент има сензори, които по време на хирургическата намеса откриват и най-миниатюрните разсейки и насочва лекаря, за да ги отстрани.

 

Според началните резултати от приложението на новия инструмент, умният скалпел, наричан iKnife, безпогрешно изпълнява задачата си, пише списание “Сайънс транслейшънъл медсин”. Вече започват клиничните изпитания на откритието.

 

При досегашната практика хирурзите отстраняват и тъканта, намираща се около болното място и изпращат проби за анализ, но това отнема време. За момента при един от всеки петима пациенти, оперирани от образувания в гърдите, се налага втора намеса, а при операциите от рак на белия дроб съотношението е 1:10.

 

iKnife използва висока температура, за да отстранява раковите образувания. Информацията се подава от компютър на лекаря за секунди, така че хирургът знае докъде да реже.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници