Протестът, ден 35-ти: Хиляди паднаха на колене пред Апостола на Свободата

Протестът, ден 35-ти: Хиляди паднаха на колене пред Апостола на Свободата
Снимка: Фейсбук
A A+ A++ A

Най-малко 6500 протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски паднаха на колене в памет на Апостола на Свободата тази вечер пред паметника на Васил Левски в столицата. По данни на МВР толкова са били хората на площада около паметника. Според самите протестиращи там е имало най-малко 10 000 души, а тазвечершният протест е бил един от най-масовите в последните дни на продължаващия вече 35-ти ден протест с искане на оставката на правителството, парламента и произвеждане на нови избори.


Както вече стана обичайно, протестиращите срещу кабинета започнаха да се събират на площада пред Министерски съвет около 18 ч. Сред групите на протеста се забелязваха хора с плакати от Велико Търново, Кюстендил и други градове от страната. Много от протестиращите бяха дошли със семействата си, на площада имаше много деца, дори и домашни любимци.

Чуваха се обичайните скандирания за оставка на кабинета. Протестиращите носят различни плакати, включително и такива с лика на Васил Левски. Едно от посланията на протеста е: „Чиста и свята република се прави от чисти и святи хора. Незабавна оставка!" Протестиращите развяваха национални флагове, пееха възрожденски песни, в хора се включиха и музикални инструменти. Част от издигнатите плакати гласяха: „Страхуваме ли ви”, „София протестна столица на културата 2013”, „Олигарски народът каза къш, не кеш”.

Около 20 ч. започна традиционното вече протестното шествие. Пред Народното събрание шествието се сля с протестиращите през целия ден около сградата на парламента, след което пое към паметника на Васил Левски. Там множеството падна на колене и отдаде почит на Апостола на Свободата, чиято 176-та годишнина от рождението българският народ почете днес. На фона на националния химн паметникът на Васил Левски беше отрупан с цветя.

После протестиращите поеха по бул. „Янко Сакъзов", блокираха за кратко Орлов мост и се върнаха пред сградата на парламента. Протестът протече спокойно, без инциденти. В центъра на София имаше засилено полицейско присъствие през целия ден.

Във Варна 100 фенера с цветовете на националния флаг на България полетяха в небето в знак на протест срещу управлението на страната. Тази вечер протестиращите варненци поведоха шествието по нетрадиционен маршрут. Недоволните граждани се организираха в социалната мрежа под надслов "ПРОтест за достойнство". Протестът започна на обичайния сборен пункт - пред сградата на Община Варна в 18:30 ч. Оттам варненци се насочиха посока Морската градина. На входа на градината към небето полетяха китайски фенери, с които символично бяха изпратени депутатите от 42-то Народно събрание.

Пред паметника на Васил Левски в Морската градина на Варна, бяха поднесени цветя, прочетено беше на всеослушание предсмъртното писмо на Апостола. Мнозинството изпълни химна на България. С едноминутно мълчание и падане на колене варненци отдадоха почитта си към Апостола на свободата. Протестът приключи с уговорката за продължи утре вечер, отново в 18:30 часа.

Протести имаше още в Русе, Сливен, Ямбол и други градове на страната.

#протест #правителство #оставка #Орешарски #Васил Левски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници